• hr
  • en
  • de
  • it

21.02.2011. Opustjeli otoci

Potraga za poslom, bolja zdravstvena zaštita ili nešto treće razlozi su zbog kojih na udaljenijim zadarskim otocima nezaustavljivo napreduje iseljavanje. Stoga ne čudi da na otocima žive uglavnom stanovnici starije životne dobi, odnosno umirovljenici.

Rijetki su otoci gdje ima malodobne djece. Podsjetimo, na Malom Ižu najmlađi stanovnik je predsjednik MO, dok na Olibu žive samo dva djeteta. Jedno je staro nekoliko mjeseci, a drugo tri godine. S obzirom da je škola zatvorena jer nema učenika, može se pretpostaviti da će prvi učenici u njene prostorije ući za četiri do šest godina.
Ravnatelj Osnovne škole Zadarski otoci Branko Matulina kazao je da od svih područnih škola otvorena vrata imaju samo škole u Velom Ižu i Silbi.
- Sve ostale škole na Molatu, Premudi i Olibu su zatvorene jer nema učenika. Nastavu na Silbi pohađaju tri učenika, jedan je u prvom, a dvoje u osmom razredu. Što, dakle, znači da će prvašić u idućoj školskoj godini biti jedini učenik u školi, navodi Matulina dodajući da nastavu na Velom Ižu pohađa 17 učenika. U prvom i u drugom razredu je po jedan učenik, u trećem ih je troje, dok u četvrtom razredu nema ni jednog.
- Niži razredi funkcioniraju u kombiniranim odjeljenjima na način da su zajedno prvi i treći te drugi i četvrti razred. U petom razredu su tri učenika, u šestom i osmom po četiri, a u sedmom jedan, navodi Matulina dodajući da su sve otočne škole koje pripadaju OŠ Zadarski otoci obnovljene i opremljene, a učenika je sve manje.
Na otoku Olibu zadnji učenik je sjedio u klupi prije dvije godine. Slična sudbina zadesila je i školu na Molatu koja je zatvorena od prošle godine. Djeca mjesnog pekara polazila su školu na otoku, a potom su se odselila na kopno.
Škola na Premudi s radom je započela tek u školskoj godini 2004./05. i to samo zbog jednog prvašića. Upravo zbog njega školska zgrada je bila adaptirana. No, i taj je učenik napustio otok zajedno sa svojom obitelji. Zanimljivo je da je osnovna škola na otoku Premudi utemeljena davne 1867. godine. Prvi zabilježeni podatak o broju učenika datira iz 1862. godine kad je nastavu pohađalo 18 učenika, a predavao je jedan nastavnik. Idućih godina zabilježen je osjetan pad broja učenika koji je na kraju došao na četiri. Tijekom školske godine 1990./91. nastavu su pohađala dva osmaša. Završetkom njihova osnovnoškolskog obrazovanja iduće godine školska zgrada je zatvorila svoja vrata. S obzirom da je otok Premuda jedan od udaljenijih zadarskih otoka bez razvijenog gospodarstva, a pogotovo turizma, čime su bile uvjetovane brojne migracije otočnog stanovništva, ne začuđuje činjenica da je na otoku oduvijek bio vrlo mali broj učenika.
Pretpostavlja se da je OŠ Molat s radom započela daleke 1870. godine. Prvi učitelji bili su seoski svećenici koji su nastavu održavali u crkvenim i gospodarskim zgradama. Broj učenika u školi prvi put se počeo bilježiti od školske godine 1962./63. Kao i u ostalim otočnim školama, tako i na Molatu, sedamdesetih godina došlo je do postupnog smanjivanja broja učenika.
Godine 1976. škola je zatvorena u Molatu i Brguljama, a nakon tri godine i ona u Zapuntelu. Škola na Molatu ponovno je vrata otvorila tijekom Domovinskog rata, ali samo zbog djece iz Zadra i ostalih sredina u kojima je postojala ratna opasnost. Nastavu je tada pohađalo ukupno 39 učenika.
Završetkom Domovinskog rata, škola na Molatu je ponovno zatvorena. Opet je otvorena tek u školskoj godini 2005./06. Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka tada je iz temelja obnovilo školsku zgradu. Nastavu su tada pohađala tri učenika - dva osmaša i jedan petaš. No danas je i ta školska zgrada ostala prazna.

Izvor: www.zadarskilist.hr