• hr
  • en
  • de
  • it

20. Festival mora i mornara u Brestu

Rapska laja, krčka pasara, lovranski guc, kvarnerski guc i rovinjska batana, bit će predstavljeni od 13. do 19. srpnja u francuskom Brestu, na 20. Festivalu mora i mornara ("Les Tonnerres de Brest 2012").

Tako će, zaslugom brojnih zaljubljenika u tradicijske barke i uz veliku potporu institucija koje promoviraju pomorsku orijentaciju, Republika Hrvatska biti dostojno predstavljena na najvećem festivalu mora i mornara što se svake četiri godine održava na obalama Atlantika, na krajnjem zapadu europskog kontinenta, u francuskom Brestu.

Najveći svjetski festival mora očekuje rekordni broj posjetitelja, čak milijun ljubitelja mora i pomorske tradicije. Festivalski program je izuzetno bogat i atraktivan, a Hrvatska ima čast sudjelovati s viškom falkušom na izložbi najboljih brodova u 20 godina festivala. Krčka pasara, lovranski guc, kvarnerski guc i rovinjska batana jedrit će kao pozvani gosti na posebnoj regati u čast obljetnice festivala u nedjelju 15. srpnja.

Osim samih plovila, hrvatski izlagači će na svojim štandovima na festivalu promovirati cjelokupnu turističku ponudu Istre i Kvarnera.
Nastup Kvarnera i Istre s tradicionalnim plovilima omogućen je suradnjom turističkih zajednica, gradova i općina Rovinja, Mošćeničke Drage, Lovrana, Krka, Raba, te županija i županijskih TZ Kvarnera i Istre, ministarstava turizma, pomorstva, prometa i infrastrukture, kulture, vanjskih i europskih poslova, uz sudjelovanje HTZ-a, ACI-ja, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Pomorskog fakulteta u Rijeci, te znatmu pomoć Eko-muzeja "Kuća o batani", Katedre čakavskog sabora, udruge "Lovranska lantina - naš Lovran", JK "Plav" i ogranka Matice Hrvatske Rab.

Izvor: www.mint.hr