• hr
  • en
  • de
  • it

20.04.2011. Uljanik isporučio 3. jaružar

Brodogradilište Uljanik u utorak je kompaniji Jan De Nul isporučio treći od četiri ugovorena jaružara na vlastiti pogon (Self-Propelled Cutter Suction Dredger) pod nazivom "Fernão de Magalhães". Prvi jaružar "Ibn Battuta" isporučen je istom naručitelju krajem svibnja prošle godine, a drugi pod nazivom "Zheng He" lani u listopadu, dok je "Niccolò Machiavelli" trenutno u fazi opremanja i bit će isporučen tijekom ove godine.

Riječ je o tehnički iznimno kompleksnim brodovima koji služe za produbljivanje plovnih putova, odnosno izgrađivanje obala, umjetnih otoka ili produbljivanje obala, a ovi Uljanikovi mogu raditi do 36,6 metara dubine.

- Činjenica da u svijetu postoji tek nekoliko ovakvih brodova te da se do sada nikada u isto vrijeme u jednom brodogradilištu nisu gradila četiri dredgera, uglavnom samo jedan ili najviše dva, govori o kakvom je projektu riječ. Ovaj jedinstveni brodograđevni pothvat nadmašuje okvire brodogradnje u široj regiji budući da Uljanik isporukama i gradnjom ovih brodova-strojeva postaje članom malobrojne grupe od svega nekoliko svjetskih brodogradilišta koji u svojoj ponudi imaju ili su izgradili ovakav tip plovnog objekta, piše u priopćenju Uljanika.

Isporučen jaružar ima tri motora, svaki snage 7.200 kW. Dug je 138,5 metara, širok 26 i visok do 12,20 metara. Sustav elektrodistribucije i automatizacije djelo je Uljanikovih projektanata, a njegova je specifičnost da je na jaružaru instalirano oko 330 kilometara kabela. Za usporedbu, na standardni se tanker ili brod za rasuti teret položi oko sto kilometara kabela.

Ugovor za gradnju jaružara "Fernão de Magalhães" potpisan je u kolovozu 2007. godine, kobilica je položena koncem siječnja, a u more je porinut u lipnju prošle godine. Nakon isporuke i ovaj će jaružar poput ostalih brodova iz serije ploviti pod zastavom Luksemburga.

Pulsko brodogradilište je s Jan De Nul Grupom ugovorilo i izgradnju dva trailing suction hopper dredgera koji se koriste za usisavanje materijala s morskog dna. U priopćenju se ističe da je ugovaranje gradnje "hoppera" nastavak orijentacije Uljanika prema brodograđevnim nišama složenijih brodova veće dodane vrijednosti.

Izvor: www.glasistre.hr