• hr
  • en
  • de
  • it

20.02.2011. Zbrka oko koncesije na plažu Sv. Jakov

Tvrtka "Hemingway bar" d.o.o. iz Opatije spremna je tužiti Dubrovačko-neretvansku županiju ako za koncesionara jedne od najatraktivnijih dubrovačkih plaža na Svetom Jakovu odabere konkurentsku dubrovačku tvrtku "Jelavić" d.o.o., koju je Stručno povjerenstvo za odabir ponuda za koncesije na pomorskom dobru ocijenilo povoljnijom od opatijske.
Direktor "Hemingway bara" Mario Kovačević smatra kako je ponuda tvrtke Blaženka Jelavića nepotpuna te da je kao takvu županijski Upravni odjel za turizam, more i poduzetništvo nije trebao ni razmatrati:
- Iz "Jelavića" d.o.o. dostavili su pismo namjere u kojem Raiffeisen banka navodi kako će razmotriti davanje jamstava za ispunjenje obveza oko investicije. To nije dovoljno, jer je uvjet za sudjelovanje na natječaju bilo konkretno pismo namjere banke izdavatelja jamstva. U Jelavićevu slučaju Raiffeisen banka ne daje nikakve garancije da će pratiti ulaganje, nego samo najavljuje da će o izdavanju razmisliti.
Da stvar bude gora, odgovorni u Županiji ponudili su Jelaviću "dopunski rok" od osam dana za dostavu jamstva, što je protivno Zakonu - negoduje Kovačević, koji je, kaže, za ulaganje u uređenje dubrovačke plaže dobio jamstva "Zagrebačke banke" i zbog toga založio ured i nekoliko nekretnina: - "Zagrebačka banka" izdala mi je garanciju od 400 tisuća kuna koja postaje naplativa na prvi poziv i bez prigovora.

To znači da će "Zaba", u slučaju da ne budem ispunjavao ulagačke obveze, pokrivati troškove naplatom iz moje imovine - pojasnio je direktor "Hemingwaya". Napomenuo je da bi sudska tužba bila najgore moguće rješenje za Dubrovnik jer bi do okončanja postupka Sveti Jakov zjapio neuređen. "Hemingway bar" d.o.o. je, podsjetimo, na natječaju jedini protukandidat za desetogodišnju koncesiju tvrtki "Jelavić" d.o.o.", koju je odabralo Povjerenstvo.

Jelavić je najavio zapošljavanje 20 osoba te uplatu u županijski proračun 220 tisuća kuna stalne koncesijske naknade i 9 posto prihoda unutar promjenjivog dijela naknade. Tvrtka "Jelavić" d.o.o. u uređenje kupališta na istočnim prilazima povijesnoj jezgri planira uložiti 9,91 milijun kuna.

Odlučivat će Skupština
Stručno tijelo za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru, nakon provedenoga javnog natječaja, Županijskoj skupštini uputilo je mišljenje kojim predlaže odluku kojom će se koncesija na plaži Sv. Jakov dati tvrtki ‘Jelavić' d.o.o. iz Dubrovnika.
Konačnu odluku o dodjeljivanju koncesije donijet će Županijska skupština na sjednici u ponedjeljak 21. veljače - izvijestili su iz županijske Službe za protokol i odnose s javnošću te poručili kako neće komentirati tvrdnje sudionika natječaja za dodjelu koncesije.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr