• hr
  • en
  • de
  • it

20.01.2010. Kovats nema novaca za 3. maj

Hrvatska Vlada reći će doviđenja potencijalnom kupcu »3. maja« Mirku Kovatsku jer je očito da ovaj kontroverzni austrijski poduzetnik nema dovoljno novaca da kupi riječki škver.
Da su se pregovori između Ministarstva gospodarstva s Kovatsem našli u slijepoj ulici špekulira se već više tjedana, no očito je sada kucnuo posljednji trenutak da Vlada i formalno odbaci Kovatsevu ponudu te da se za »3. maj«, baš kao i u slučaju susjednog kraljevičkog brodogradilišta, raspiše treći natječaj.
O svemu ovome, tvrde naši izvori Banskim dvorima i resornom Ministarstvu gospodarstva, upoznat je i Bruxelles. Očito je to, uz Brodosplit, bila glavna tema na prošlotjednim konzultacijama hrvatskog izaslanstva s predstavnicima Europske komisije za tržišno natjecanje.
Da Mirko Kovats nema odakle namaknuti 40 milijuna eura, koliko bi morao minimalno uložiti u »3. maj«, zorno upućuje i informacija da Hrvatski fond za privatizaciju od ovog Austrijanca ni dan danas nije dobio novo bankovno jamstvo u iznosu od »tričavih« 5 milijuna kuna, kojim se garantira ozbiljnost ponude.
Ovo jamstvo, istina, bilo je u Kovatsevoj ponudbenoj dokumentaciji, ali je vrijedilo do studenog prošle godine, do kada se planiralo da će se završiti postupak odabira ponuđača za kupnju brodogradilišta.
No, kako se sve to oteglo, iz Ministarstva gospodarstva zatražili su od ponuđača da to ponudbeno jamstvo produže, međutim, u HFP od Kovatsa nije stiglo ništa.
To će biti, vjerojatno, i formalni razlog zbog kojeg će Vlada odbaciti ponudu Kovatsevog Crown Investmenta.


Izvor: www.novilist.hr