• hr
  • en
  • de
  • it

19.04.2011. Vjetrom kroz tišinu - regata koja razbija barijere

Ne treba uvijek govoriti i riječi izmjenjivati na klasičan način da bi se u komunikaciji uživalo. Potvrđuje to manifestacija »Vjetrom kroz tišinu«, koja se devetu godinu za redom održava na Lošinju i u kojoj jedreći, družeći se i zabavljajući svake godine iznova u Nerezinama uživaju gluhe, nagluhe i čujuće osobe, potvrđujući tako da granica u komunikaciji nema kada se ljudi razumiju i prihvaćaju.
Ovu humanitarno-edukacijsku i turističku manifestaciji, što se posebnošću izdvaja daleko izvan granica naše zemlje, od početka organizira Udruge skipera Jadrana i Udruga gluhih i nagluhih Primorsko goranske županije. Njeni idejni začetnici su Damir Herega, tajnik Udruge gluhih i nagluhih i Slobodan Banašin-Bane iz Udruge skipera Jadrana.

Ideja je započela s ciljem da se gluhim i nagluhim osobama omogući da sudjeluju u jedrenju, čemu je preduvjet bio uvođenje novih »nautičkih« riječi u znakovni jezik, budući do tada znakovni jezik nije poznavao simobole za riječi koje se koriste u jedriličarstvu.

Nakon devet godina, znakovni jezik proširen je sa 150 simbola koje razmjenjuju skiper i gluhe i nagluhe osobe na jedrilici i koji osigurava da i gluhi sudjeluju na jedrenju u uživaju »vjetrom kroz tišinu«.
Do sada je tridesetak skipera sudjelovalo u ovom projektu, a brojka se sa šest gluhih osoba, koliko ih je sudjelovalo na prvoj manifestaciji, ove godine popela na 58. U regati je sudjelovalo preko stotinu osoba, budući su posade na osam jedrilica zajedno činili gluhe, nagluhe i čujuće osobe.

Slobodan Banašin - Bane najavljuje dugoročni nastavak projekta koji bi trebao rezultirati formiranjem internacionalnog jedriličarskog centra za gluhe i nagluhe osobe sa sjedištem u Nerezinama, što bi Hrvatsku i otok Lošinj pozicioniralo kao jedinstven prostor na svjetskoj razini, a pregovori u tom smjeru krenuli su s Gradom Malim Lošinjem i Turističkom zajednicom kao i lokalnom zajednicom Nerezina koje od početka pružaju sustavnu podršku ovom vrijednom projektu.
Da lokalna zajednica ne zazire, već prihvaća različitosti, uvjerili su se svi koji su protekli vikend posjetili Nerezine gdje su s dobrodošlicom, kao uvijek do sada, prihvaćeni svi sudionici manifestacije, kao i na koncertu na mjesnom trgu gdje su Gustafi, nakon vjetra kroz tišinu, udružili gluhe, nagluhe i čujuće osobe u rapsodiji zvukova gdje su vibre ovog istarskog benda, na otočnom trgu, povezale ljude svih uzrasta i iz različitih zemalja, ujedinjene u potrebi da se svi dobro druže i zabave. Tako se manifestacija opet iznova potvrdila kao događanje što plemenitom idejom zbližava ljude i razbija barijere izmedu gluhih i čujućih

Izvor: www.novilist.hr