• hr
  • en
  • de
  • it

19.01.2010. Gulf Forest spašen od potapanja

Brod »Gulf Forest« ipak je spašen od potapanja. Prije nekoliko sati okončana je akcija spašavanja, te se nagnuti brod vratio u normalu nakon što je iskrcan veći dio tereta.
Time je završena i uzbuna u riječkoj luci, koja je počela nešto poslije ponoći u noći s ponedjeljka na utorak kada se brod nagnuo oko 25 stupnjeva prema moru, te je prijetila teža havarija i potapanje. Najgore je spriječeno u akciji u kojoj su sudjelovali djelatnici i brodovi Lučke kapetanije Rijeka, Jadranskog pomorskog servisa, Dezinsekcije i Luke Rijeka.
Sav teret s broda, a riječ je o 1.700 kubika bukovine, morao je biti iskrcan i to uz pridržavanje »Gulf Foresta« uz čiji su bok pristali remorkeri JPS-a kako bi se postigao stabilitet i spriječilo prevrtanje. Na kraju je sve prošlo bez žrtava i onečišćenja okoliša, samo s manjom materijalnom štetom.
»Gulf Forest« je namijenjen prijevozu rasutog i generalnog tereta, izgrađen je 1972. godine i plovi pod zastavom Tanzanije, a matična mu je luka Zanzibar. Dug je 78 metara, nosivosti 2.016 tona i razvija maksimalnu brzinu od 10 čvorova. U Rijeku je doplovio 7. siječnja iz Egipta, iskrcao je sol na Sušačkom pristaništu, te je 13. siječnja privezan uz Bratislavsko pristanište, gdje je nakrcao drvo. Na njemu plovi deset članova posade, svi su sirijski državljani, a brod je u vlasništvu kompanije Gulf Forest Shipping S.A.
Neslužbeno se pretpostavlja kako je razlog nagnuća broda greška u balastnim tankovima do koje je došlo zbog ljudskog faktora ili tehničke neispravnosti broda, vjerojatno zbog dotrajalih ili neispravnih cijevi, koje povezuju tankove. Brod je vraćen u normalni položaj u poslijepodnevnim satima, a u jednom trenutku se čak i nagnuo na suprotnu stranu, ali bez veće opasnosti.
Zanimljivo je da se ova nezgoda dogodila nakon što su od 1. siječnja u svim hrvatskim lukama uvedene mjere postrožene kontrole pod-standardnih brodova, koji nerijetko dolaze u riječku luku, pogotovo kad je riječ o rasutom i generalnom teretu.
Prema priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture »Gulf Forest« unatoč poodmakloj dobi ne spada u kategoriju pod-standardnih brodova, jer je prije nekoliko mjeseci na njemu obavljen inspekcijski pregled, te nisu utvrđeni veći nedostaci.

Izvor: www.novilist.hr