• hr
  • en
  • de
  • it

18.03.2011. Nema više dogovora, krećemo u prosvjede

Koordinacija udruga profesionalnih ribara jučer je točno u podne izdalapriopćenje u kojem je izneseno 10 zahtjeva upućenihresornom ministarstvu. Karlo Magić iz Udruge Naše more kazao je da ribari iz udruga Istarski ribar, Mare Croaticum i Naše more ujedinjeni u Koordinaciju udruga profesionalnih ribara ponovno iznose prvobitne zahtjeve od kojih ni jedan dosada nije riješen, jer ih "zaštitari, pčelari, agronomi i ostali nestručnjaci koji vode hrvatsko ribarstvo" ne žele riješiti.

- Posljednji put ponavljamo da tražimo ostavku državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića, glavnog krivca za kolaps ribarstva te svih čelnika nesposobne Uprave za ribarstvo. Tražimo proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u prostoru od 23 tisuće četvornih metara za sve zemlje, jer nam Talijani nemilo uništavaju resurse i budućnost Jadrana i hrvatskih ribara, kazuje Magić.
U priopćenju stoji da ribari traže ukidanje svih "novokomponiranih" propisa i izmjene Zakona o ribarstvu te donošenje nove ribarske regulative u suglasju s pravim predstavnicima ribara i stručnjaka te pravim EU propisima na način da se štite hrvatski ribari i resursi. Koordinacija udruga profesionalnih ribara traži cijenu plavog dizela do 4 kune po litri te uspostavu opskrbe plavim dizelom u Malom Lošinju i svim drugim ribarskim mjestima po istoj cijeni. Ostali zahtjevi su ponovna uspostava ribolovnog mora i nesmetano ribarenje u morskom području parkova prirode, revizija ICCAT brojeva te ukidanje PDV-a na ribu.

- Zahtijevamo ukidanje obveze plaćanja veza za ribarska plovila, kao i usklađivanje propisa HRB s propisima EU za ribarske brodove, kazao je Magić. Također, ribari traže da se ovrha za obrtnike izjednači s fizičkim osobama.

- Ovaj put ne tražimo odgovor jer nema više rokova te najavljujemo prosvjede koji više neće biti mirni, s obzirom da je očito kako razumnog dogovora s ministarstvom ribara nema. Također, upozoravamo da nema više ni besmislenih sastanaka ni praznih obećanja. Na pitanje kada će biti drugiprosvjedi i na koji način, možemo samo kazati - "čut će se", poručio je Magić.
Udruga profesionalnih ribara Naše more je zbog velikog priljeva novih članova nezadovoljnih stanjem u ribarstvu, a zbog boljeg funkcioniranja Udruge koja trenutačno broji nekoliko stotina članova, napravila određenu reorganizaciju te su imenovana tri potpredsjednika. To su Antun Frančić, Karlo Magić i Goran Jabuka, dok je za novog predsjednika izabran Albin Popov.
Šime Šarac, glasnogovornik Udruge Naše more pokazao je svim nazočnim novinarima SMS poruku koju je državni tajnik Tonči Božanić poslao jednom ribaru u kojoj ističe zadovoljstvo što je rasturio Udrugu, istovremeno vjerujući da su se ribari razjedinili te da mu još jedino ostala Istra.
- Ova je poruka samo okidač za ono što će se dogoditi. Ribari nikad nisu bili jedinstveniji i jači, poručio je na kraju Šarac.

Izvor: www.zadarskilist.hr