• hr
  • en
  • de
  • it

18.01.2010. Najveći svjetski podvodni muzej

Nakon što je u Karipskom moru kod Cancuna potopljeno još 400 betonskih skulptura, u Meksiku je sve spremno za otvorenje najvećeg svjetskog podvodnog muzeja.

Podvodni muzej skulptura otvara se sljedeći mjesec u Nacionalnom parku Zapadna obala, ispred obala Quintana Rooa, na poluotoku Yucatan. U njemu će biti "izložene" skulpture izlivene od PH-neutralnog betona, koji omogućava preživljavanje algi i malih beskralježnjaka i time omogućava razvoj lokalnog ekosustava. Sam izgled skulptura će se vremenom promijeniti jer će ih prekriti koralji i drugi oblici morskog života.
To podruje godišnje posjeti oko 300.000 gostiju, a lokalne vlasti vjeruju da će ih podvodni muzej odvratiti od ronjenja na prirodnom koraljnom grebenu.

Jaime Gonzalez, direktor Nacionalnog parka, kaže da prirodni koraljni grebeni trpi velike štete od prevelikog broja turista.
"Ako plivaju ili rone u blizini koralja, nepažljivi ili manje iskusni ih mogu udariti perajom ili zapeti za njih bocama za zrak", rekao je Gonzales novinarima.
"Prije nego smo proglasili Nacionalni park, turisti su se čak penjali po koraljnim grebenima te ih lomili", kaže i dodaje kako će muzej pomoći u obnovi prirodnih koraljnih grebena.

Osam mjeseci nakon potapanja morski život je već preobrazio površine betonskih skulptura
"Podvodni muzej će provući mnogo turista, zbog čega će prirodni koraljni grebeni 'predahnuti'. To vam dođe kako restauracija", kaže Gonzales.
Projekt nadgleda slavni "podvodni umjetnik" Jason de Caires Taylor, koji je stvorio prvi podvodni park skulptura na svijetu.
"Instalacija, koja je projektirana kako bi stvorila umjetni koraljni greben, uključuje preko 400 figurativnih radova monumentalnih proporcija", rekao je Caires Taylor.
"Miješajući različite utjecaje, radovi uključuju i suvremenu i majansku umjetnost te će pomoći razvoju morskog života. Završni rad će se zvati La Evolución Silenciosa - Nijema evolucija", kaže Caires Taylor.

Izvor: www.net.hr

Pogledajte video snimljen u podvodnom parku skulptura, koji je Caires Taylor projektirao u podmorju Grenade na Karibima: