• hr
  • en
  • de
  • it

17.09.2010. Riječanin postavio svjetski rekord u daskanju

Dvadesetosmogodišnji Igor Deranja jučer je postavio svjetski rekord u 24-satnom daskanju na moru. Neumorni Riječanin jučer je na wakeboardu, dasci prilagođenoj jurnjavi površinom mora prevalio punih 514 kilometara i time, prođe li sve prema planu, ostvario pravo na upis svog ostvarenja u Guinnessovu knjigu rekorda. Deranju je gliser vukao polovicu puta, a drugi dio »odradio« je na ski-liftu u Poreču gdje je noć proveo vrteći se neumorno u krug.
- Rekord je pao na moru pred Pulom, zapravo iza Brijuna gdje smo se sklonili bježeći od visokih valova, prenio nam je Igor koji je nešto prije 17 sati dodaskao do ski-lifta na Dunatu na otoku Krku, matične luke članova Wakeboard kluba »Krk« kojeg je i sam član.
- Nije bilo lako. U nekim mi se trenutcima tijekom današnjeg jutra činilo da neću uspjeti i to ponajviše zbog visokih valova koji su nas pratili na putu od Poreča do Pule. Ipak, u 11,38 sati, točno 24 sata nakon što smo se uputili na ovo putovanje iz Crikvenice shvatio sam da sam postao prvi čovjek koji je u tom vremenu na dasci uspio prevaliti više od 500 kilometara, zaključio je Deranja za kojeg smo od njegovih najbližih doznali kako je pravi adrenalinski ovisnik kojemu osim wakeboardanja nije strano ni ronjenje, snowboardanje kao ni slobodno penjanje odnosno motociklizam. Igor se za svoj jučerašnji podvig pripremao više od godinu dana, a osim teških kondicijskih priprema taj su period obilježila i stroga pravila prehrane kojih se morao pridržavati. Upitan o tome razmišlja li o nekom novom, sličnom ostvarenju, Igor je poručio - ne znam još, prvo se moram dobro odmoriti. Takva reakcija ne čudi obzirom da je u proteklih 24 sata novi svjetski rekorder, čije ostvarenje tek treba biti službeno verificirano od Guinnessovih ocjenjivača, uspio uhvatiti »punih« četrdeset minuta sna.

Izvor: www.novilist.hr