• hr
  • en
  • de
  • it

17.08.2010. Najviše kazni platili Talijani

U Hrvatskoj je ove godine barem tisuću plovila s vinjetama više nego lani - s četvrtkom 12. kolovoza registrirano ih je 46.665 - no prekršaja na moru je manje - rekao nam je inspektor Boris Seljanovski iz Lučke kapetanije Šibenik nakon još jedne akcije kontrole glisiranja i prevencije nesreća na moru, koje se događaju upravo na mjestima na kojima nije dopušteno glisiranje.
"Hobotnica" - kako joj ime glasi već treću godinu - ostvarila je ipak "dobre" rezultate, jer iako prekršaja na moru ima manje, i dalje ih ima.
- Pregledali smo 41 plovilo na potezu od mosta Tisno, preko Vodica, Srime, Solarisa, Krapnja, Brodarice te u Kanalu sv. Ante do Šibenskog mosta. Išli smo ciljano - dakle, samo smo pregledavali one koji su evidentno bili u prekršaju glisiranja i tek četiri plovila mimo toga.
Ispisano je 29 prekršajnih naloga, a u četiri smo slučaja ljude pozvali u Lučku kapetaniju radi daljnje obrade - riječ je o onima koji nisu imali dokumente i slično, najčešće o onima koji imaju plovilo u najmu, a nemaju plovidbenu dozvolu, tako da postupak ide i prema njima i prema vlasnicima plovila, odnosno tvrtki koja ih iznajmljuje.
Među onima koji plove bez plovidbene dozvole najčešći su skuteraši. Vlasnici skutera oglušuju se o propis da ta plovila mogu davati u najam samo onima koji imaju dozvolu, pa i kad plate masnu kaznu - ipak imaju vrhunsku zaradu!
U tome je cijeli odgovor na pitanje kako mogu mimo propisa davati plovila u najam, i tako će biti sve dok se ne dogodi neka teža nesreća. Inače, u ovoj je "Hobotnici" naplaćeno 31.900 kuna kazni, a glisiranje na nedopuštenim mjestima, odnosno na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, u pravilu "košta" tisuću kuna plus 100 kuna pristojbi, a gornja granica kazne je 10 tisuća kuna.
Neki prođu i s opomenom - takvih je u posljednjoj akciji Lučke kapetanije bilo osam. Među onima koji su platili kaznu najviše je Talijana - osam, zatim Nijemaca i Hrvata - po četiri, Čeha - tri..., a svi prekršitelji, osim nas Hrvata, dolaze iz zemalja Europske unije. Kako se odnose prema propisima svojih zemalja i svoje Unije, možemo samo pretpostavljati...
- I mimo ovakvih ciljanih akcija kao što je "Hobotnica", naši su brodovi stalno na terenu, naš SAR Šibenik i brodovi ispostava Rogoznica, Vodice, Murter... Svi oni imaju dnevne rasporede i zaista smo ove godine stalno prisutni na moru. Time svakako tumačimo činjenicu da je prekršaja manje unatoč tome što je nautičara više - kaže Seljanovski.

I za skuter treba dozvola
Premda neki misle da je skuter nešto drugo, a ne plovilo, te da za njega vrijede neka druga pravila, a ne ista kao za plovila, iz Kapetanije podsjećaju: za skuter je obvezna dozvola za voditelja brodice B-kategorije.
Iznajmljivači bi mogli imati značajnu ulogu u tome da smanje broj prekršitelja i prekršaja, ali to ne čine jer gledaju samo profit.


Izvor: www.slobodnadalmacija.hr