• hr
  • en
  • de
  • it

16.11.2010. Mletački brod stiže pred Muzej

Ispred ulaza u Zavičajni muzej Biograda na proljeće bi se trebala postaviti velika maketa mletačkog broda kakav je potonuo kod otočića Gnalića u Pašmanskom kanalu u 16. stoljeću.
Muzej traži brodograditelje koji će izgraditi maketu broda dugog 9,10 metara i širine 1,76 metara, s maksimalniim gazom 0,40 metara.
Originalni mletački brod po uzoru na kojeg se treba raditi ova maketa dug je tridesetak metara, plovio je od Venecije prema istočnim tržištima i potonuo u nevremenu u Pašmanskom kanalu.
Očekujemo da će se brodograditelji vrsni u izradi drvenih brodova javiti i da ćemo već za ovu sezonu postav našeg muzeja predstaviti i na ovaj način.
Nedavno smo zbirku pronađenu kod Gnalića predstavili u Trentu u Italiji gdje je također izrađena replika jednog potonulog borda, što je vrlo atraktivno za publiku, a i prije su postojali planovi da se nalazi iz podmorja kod Gnalića bolje prezentiraju.
Novac za potrebe izrade ove velike makete osiguran je u proračunu Grada Biograda, kaže Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr