• hr
  • en
  • de
  • it

16.07.2010. Treći vjetroparka na šibenskom području

Na šibenskom području, najdalje do kraja listopada, bit će pušten u rad i treći vjetropark, čime će županija još jednom potvrditi svoju vodeću poziciju u Hrvatskoj u proizvodnji zelenih kilovata.
Poslije Krtolina i Orlice, gdje su već u punom pogonu dva vjetroparka, na Crnom brdu, jedva kilometar i pol od Poduzetničke zone Podi, gradnju novog vjetroparka započela je šibenska tvrtka "Tudić elektro centar" sa strateškim partnerom iz Indije.
- Već su započeli zemljani radovi i instalirat ćemo sedam vjetroagregata ukupne snage 10,5 megavata, koji će godišnje proizvoditi 26 milijuna kilovatsati struje. U gradnju ovog vjetroparka, zajedno sa svojim indijskim partnerom, uložit ću 14,2 milijuna eura.
Već je naručena oprema koja stiže iz austrijske tvrtke "Leitwind", kaže Slaven Tudić. Posebnost ovog projekta je u tome što je to prva investicija u vjetroelektrane, a glavnu riječ vodi domaća tvrtka. Također, ovo je prva investicija u Hrvatskoj u kojoj sudjeluju indijski poduzetnici.
- Treća najvažnija stvar je da će se struja podzemnim kablovima dopremati do novoizgrađene trafostanice u Poduzetničkoj zoni Podi i u cijelosti zadovoljavati sadašnje, pa čak dijelom i buduće potrebe tvornica i pogona, kaže Tudić. Ovo je, inače, tek prvi korak "Tudić elektro centra" u ovu sferu zelenog biznisa.
- Posjedujemo dozvolu i za gradnju još jednog vjetroparka na brdu Glunča na Boraji. Tu ćemo instalirati deset Siemensovih agregata od po 2,3 megavata, tako da će ukupna snaga parka dostići 23 megavata.
Radove namjeravamo započeti u ožujku iduće godine, a već krajem ljeta staviti vjetroelektranu u pogon, kaže Tudić. On istodobno najavljuje gradnju još pet vjetroparkova za koje upravo nastoji ishoditi potrebne dozvole.
- Nije isključeno da i ove poslove nastavim s Indijcima, premda sam otvoren i za druge poduzetnike koji su spremni ući u taj posao, kaže Slaven Tudić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr