• hr
  • en
  • de
  • it

16.03.2011. Očišćena uvala Brbišćica

ŠRD "Kornat" iz Sali prošlog je vikenda održao prvu akciju prema svom zacrtanom planu aktivnosti za ovu godinu. Naime, kako su članovi ovog nanovo oformljenog kluba na nedavno održanoj skupštini dogovorili, postavili su sebi za cilj čišćenje otočnih lučica, uvala i prirodnih plaža na otoku.

Prva na redu je bila uvala Brbišćica na vanjskoj strani Dugog otoka prema otvorenom moru, paralelno s mjestom Brbinj. Ova dugootočna uvala jedna je od prekrasnih prirodnih plaža kakvim ovaj otok obiluje i ljeti je puna brojnih izletnika i kupača. U spomenutoj akciji je sudjelovalo 20 članova kluba koji su s naplavinama i nečištoćom što su je morske struje donijele na plažu napunili 30-ak velikih plastičnih vreća.

Nakon uspješno obavljenog posla saljski ribiči su se zadovoljni vratili svojim kućama. No na tome ne misle stati te proljetnih i ljetnih mjeseci planiraju slične akcije. Već polovinom travnja organizirat će čišćenje podmorja u luci Sali, u čemu će im pomoći ronioci iz KPA iz Zadra i jednog ronilačkog kluba iz Zagreba. U svibnju se spremaju na čišćenje okoliša u PP Telašćica s djelatnicima Parka. Kroz ljetnu sezonu upustit će se u povremene akcije ekološke naravi po nautičkim lučicama duž otoka.

Izvor: www.zadarskilist.hr