• hr
  • en
  • de
  • it

16.02.2011. Rifai: Hrvatska je turistička priča o uspjehu

Mjere hrvatskog Ministarstva turizma, poput ublažavanja viznog režima i ugovora koji su potpisani s turoperatorima, doprinijele su tome da je Hrvatska u 2010. godini bila jedna od rijetkih zemalja koje su uspjele ostvartiti turistički rast od pet i više posto, zbog čega Hrvatska zaslužuje naziv - turističke priče o uspjehu. Rekao je to Taleb Rifai, glavni tajnik svjetske turističke organizacije (UNWTO) danas u Madridu prilikom potpisivanja Memoranduma o intenziviranju suradnje hrvatskog Ministarstva turizma i UNWTO-a.
Rifai je rekao da očekuje da će hrvatski turizam nastaviti taj rast te istaknuo kako je Hrvatska preuzela ulogu lidera u povezivanju zemalja u regiji i njihovoj turističkoj suradnji. Naime, svi svjetski turistički trendovi ukazuju kako je grupiranje turističkih zemalja postalo nezaobilazno.
Da osnove za očekivanja uzlaznog trenda ima, potvrdio je i ministar Bajs, tvrdeći da bi Hrvtska u 2011. mogla ostvariti rast broja turističkih dolazaka od dva do četiri posto. Naime, već sada je buking 15 do 20 posto bolji.
Danas potpisanim dokumentom definirana je suradnja u naredne dvije godine, a jedan od značajnijih zajedničkih projekata bit će organizacija Svjetskog kongresa turističkih novinara, u rujnu u Zagrebu. Na kongresu se očekuje oko 500 sudionika, a taj će događaj Hrvatskoj biti prilika da se predstavi kao destinacija cijelom svijetu.
Hrvatski ministar turizma Damir Bajs, koji je s Rifaijem potpisao ugovor, prvi ministar iz Hrvatske koji je službeno posjetio sjedište ove organizacije iako je naša zemlja već 18 godina njena članica.

Nemiri u Egiptu i Tunisu preusmjeravaju turiste u druge zemlje Mediterana
Osvrnuvši se na aktualna zbivanja u Sjevernoj Africi, odnosno Egiptu i Tunisu, Rifai je je rekao kako je teško već sada govoriti o implikacijama na glavnu turističku sezonu koja će uvelike ovisiti o tome koliko će se brzo nemiri smiriti.
- Prvi je efekt preusmjeravanje turističkih dolazaka u druge zemlje Mediterana, a koliko će to trajati za sada je teško reći. Vjerujemo da će se dugoročno ove zemlje znati vratiti na turističku kartu svijeta, zaključio je Rifai.

Izvor: www.novilist.hr