• hr
  • en
  • de
  • it

15.12.2010. Zarobljeni na brodu, a država pere ruke

Za Hrvatsku život hrvatskog pomorca ne vrijedi prebijene lipe. Barem ne ako radi za Ratka Božića i SSM zbog kojeg će netko na kraju i umrijeti, ali mu svejedno država neće stati na kraj. Nakon što je SSM-u Ministarstvo mora oduzelo dopusnicu ova tvrtka i dalje normalno posluje, ne plaća pomorce kao i dosad, ali ih ponovo ukrcava i uzima neke druge polovne i dotrajale brodove u najam, sve isto kao i ranije. Nesretni brod »Swift Split« sa tri hrvatska pomorca od jučer je ostao bez struje, uskoro bez vode i hrane, istjeran na sidro pred kamerunskom lukom Duala. Zapovjednik, Ivo Škerlj uzaludno šalje još jedan dramatičan apel za pomoć državi koja unatoč iskazanom suosjećanju dosad ništa konkretno nije učinila da bi ljudima pomogla.
- Na prijevaru smo premješteni na sidro. Brod je bez struje, usidren na opasnom mjestu tik pokraj kanala gdje brodovi ulaze u luku i izlaze iz nje. Kad nas vjetar okrene nosi nas u kanal pa noću, budući da nemamo struje i brod nije osvijetljen, prijeti velika opasnost od sudara s brodovima u prolazu. Sinoć sam cijelu noć po groznom vremenu dežurao s baterijskom lampom i signalizirao nadolazećim brodovima, priča Škerlj s kojim smo sličan razgovor vodili već nekoliko puta i objavili ga apelirajući na humanost. Svaki put bez rezultata, jer se Ministarstvo mora pravda kako je riječ o stranim brodovima pod stranom zastavom, pa se tu ništa ne može učiniti. Škerlj je na »Swift Splitu« zarobljen već godinu dana, tijekom kojih je čak i gladovao, a sada mu, kao i ostatku posade, prijeti i opasnost od pljačkaša i otmičara koji u Douali najčešće napadaju usidrene brodove. »Swift Split« je odsječen od svijeta, a jedina mogućnost komunikacije je telefon koji još uvijek radi. Hrane i vode zasad ima, ali zbog nestanka struje posada ne može kuhati.
- I ovo što imamo u ovakvim će se uvjetima brzo pokvariti. Vode za piće, u bocama, ima, ali ne možemo se tuširati i ne rade sanitarije. Javili smo SSM-u da smo na sidru, a Božićev odgovor je bio kako se trude da se ponovo vežemo. Meni je rekao da mogu kući, ali da mi nema čime platiti, a dužan mi je plaću za šest mjeseci. Dosta nam je svega, želimo kući i dobiti zarađeno. Nadam se da će Ministarstvo mora konačno izvršiti pritisak na SSM i pomoći da se spasimo i vratimo svojim obiteljima, rezignirano je zaključio nesretni zapovjednik Škerlj, dodajući kako su ih kamerunske vlasti prevarile i poslale na sidro, iako su prethodno tvrdili da će brod samo biti premješten drugu lokaciju. Nakon upita naše redakcije državni tajnik u Ministarstvu mora, kap. Mario Babić obećao je plaćanje troškova povratka pomoraca u Hrvatsku, te poručio kako se svatko od njih može javiti u Ministarstvo ukoliko želi iskoristiti tu mogućnost. Apsurdno, time će se pomoći pomorcima, ali i Božiću, koji će se riješiti troškova, koje bi sam morao snositi.

Izvor: www.novilist.hr