• hr
  • en
  • de
  • it

15.09.2010. Zvijezda sajma jedrilica Phosea

U šibenskom NCP-u sve je spremno za treći Adriatic Boat Show, međunarodni nautički sajam novih i rabljenih plovila koji aktivno promovira hrvatsku malu brodogradnju i segment megajahti u nautičkom turizmu Hrvatske, koji bi u četvrtak trebao otvoriti hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
- Učinjen je izvanredan napor da u ovoj krizi ovakva sajamska priredba preživi i ostane „na nogama". Pogotovo ako se zna da je prodaja plovila u odnosu na 2008. godinu pala za nevjerojatnih 80 posto, te da je 2010. godine puno lošija od 2009. godine.
Takvi uvjeti na tržištu natjerali su naše susjede Slovence da otkažu osmi po redu nautički sajam u Izoli.
Unatoč takvim prilikama, mi smo uspjeli da ovogodišnji ostane na razini prošlogodišnjeg, što je velik uspjeh. Istina, za razliku od prošlogodišnjeg, na ovogodišnjem će biti puno manje novih, a osjetno više rabljenih plovila - kazao je u ponedjeljak na prigodnoj konferenciji za novinare direktor marketinga ABS-a Roko Vuletin.
- Znali smo što nas čeka, pa smo pojačali reklamnu kampanju, osobito na talijanskom i njemačkom tržištu, u što smo potrošili oko sto tisuća eura. Uz ostalo, time smo željeli osigurati međunarodni imidž, kaže Laura Visković, glasnogovornica Nautičkog centra Prgin.
U bogatom radnom programu koji će se ovaj put održavati na prekrasnom i jedinom hrvatskom event brodu Sea Star, Nikola Krasić, izvršni direktor ABS-a, posebno ističe prvi hrvatski nautički forum na kojemu će predstavnici šest Vladinih ministarstava, zatim svih nautičkih udruga u zemlji i svi relevantni nautički čimbenici u Hrvatskoj razgovarati i tražiti rješenje za produženje boravka posadama megajahti, prodaju duty free goriva, zbog čega gubimo milijune eura, kao i o porezima i trošarinama u nautičkom sektoru.

Jedrilica Phosea
Iako će ove godine, za razliku od prijašnjih, biti osjetno siromašnija ponuda novih plovila, zvijezda Sajma ipak bi mogla biti poznata 75-metarska jedrilica Phosea koju će imati prilike razgledati posjetitelji ABS-a.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr