• hr
  • en
  • de
  • it

14.04.2011. Opatiji sidrište za kruzere

Vijest da se ovog ljeta cruiseri neće smjeti sidriti ispred Opatije, zaintrigirala je opatijske hotelijersko-turističke i ugostiteljske krugove. O tom problemu je Ivo Dujmić , gradonačelnik Opatije govorio turističkim privrednicima na nedavnoj Skupštini Turističke zajednice Grada Opatije.

- Cruiseri se ne smiju sidriti ispred Opatije. Prošlog ljeta kapetan broda usidrenog pred Opatijom dobio je kaznu. Razlog tome je činjenica da na akvatoriju Opatije ne postoji sidrište, odnosno ono nije ucrtano u prostorni plan Grada Opatije.

Nakon što se cruiseri preko pedeset godina sidre pred Opatijom, sada to više ne smiju. To je jedan nonsens kojeg ćemo pokušati riješiti do sezone - rekao je Dujmić, te odmah »krenuo u akciju«, koja je, izgleda po optimističnom nastavku priče ipak uspjela »uroditi plodom«.

Odnosno, problem neucrtanog sidrišta, svega nekoliko dana nakon održane skupštine, a zahvaljujući adekvatnoj akciji Grada Opatije, Primorsko-goranske županije i ministarstva pomorstva uspješno je riješen.

Kako je objasnio Dujmić, udruženim snagama brzinski je premošten veliki problem - izrađena je studija, a Lučka kapetanija na sve još mora dati suglasnost, nakon čega bi se ovaj problem trebao smatrati do kraja riješenim.

- Ovog ljeta cruiseri će se kao i prethodnih godina bez ikakvih problema moći sidriti ispred Opatije - konstatirao je Dujmić zadovoljan brzom učinkovitošću svih institucija

Izvor: www.novilist.hr