• hr
  • en
  • de
  • it

14.03.2011. Marijan Hanžeković novi predsjednik HJS-a

Nešto više od mjesec dana nakon što je Marin Lovrović razriješen dužnosti, Hrvatski jedriličarski savez dobio je novog predsjednika. Na trosatnoj izvanrednoj skupštini, nakon dva kruga glasovanja, Marijan Hanžeković pobijedio je Anu Mrak-Taritaš sa 53:50. Sve je počelo 40-ak minuta nakon zakazanih 11 sati. Zapisnički stol prvo je objavio kako su prisutna 104 člana skupštine, od njih 111, no uskoro je stigao i 105. Vrlo brzo stiglo se do najvažnije točke 3 dnevnog reda. Kandidati su na raspolaganju imali 10 minuta za predstavljanje i prezentaciju programa, nakon čega je usljedilo tajno glasovanje. Delegati su zaokružili željeni redni broj na svojim listićima, ubacili ih u kutiju, a nakon dvadesetak minuta iščekivanja i nekoliko prebrojavanja, objavljeni su sljedeći rezultati. Hanžeković 53, Mrak-Taritaš 52, te 1 nevažeći listić. Ispostavilo se da se skupštini ipak odazvalo 106 delegata, a ne 105, a kako je za pobjedu u prvom krugu trebala natpolovična većina, moralo se pristupiti drugom krugu glasovanja. Tamo je za pobjedu bilo dovoljno imati više glasova od protukandidata, no kako je na skupštini bio prisutan paran broj delegata, pojavila se i mogućnost neriješenog ishoda. To se ipak nije dogodilo. Drugom krugu pristupilo je 104 delegata, od čega su njih 53 svoj glas dala Hanžekoviću, 50 Mrak-Taritaš, a jedan je listić bio nevažeći. Tako je završio najvažniji dio skupštine, izbor novog čelnog čovjeka HJS-a.

No, zanimljivosti u nastavku nije nedostajalo. Točka četiri bila je ostavka predsjednika Nadzornog odbora Ede Fantele. On je, međutim, kazao da povlači ostavku, što je izazvalo burnu reakciju kod dijela skupštinara. Željko Jerkov je dobacio: "Ovo je smiješno". Potom se javio netko iz stražnjih redova: "Mogu li dobiti riječ?" "Ne možete", bio je odgovor sa zapisničkog stola pa je delegat replicirao: "Želim diskutirati". Ustvrdio je kako se po statutu ne može mijenjati dnevni red, nego Fantelina ostavka mora proći proceduru glasovanja. Usljedilo je višeminutno proučavanje statuta, a predsjednik Hanžeković je kazao: "Ne možete povući ostavku, jer na taj način sami sebe opet birate". Daleko od toga da je nalikovalo na nedavnu skupštinu Hrvatskog nogometnog saveza, no netko se prisjetio Mamićevog: "Nećeš razbojniče". Naravno, uz osmjeh, jer u ovom slučaju atmosfera nije bila baš toliko nabrijana. Ipak, problem je trebalo riješiti. Edo Fantela je pojasnio kako je ostavku dao, da ne bi bio u sukobu interesa, jer je bio uključen u kampanju Ane-Mrak Taritaš. No, budući da ona nije pobijedila, više nije bilo razloga za ostavkom. Kratko je razgovarao sa Hanžekovićem, a Jerkov je opet dobacio: "Budi muško". Fantela, kojega je skupština na tu funkciju izabrala na mandat od četiri godine, rekao je da želi i dalje raditi u savezu, te da se točka dnevnog reda može povući, no neki nisu bili tog mišljenja. Jedino rješenje u tom je trenutku bila polusatna stanka, kako bi se donijela ispravna odluka. A iz mase se opet čulo: "To nije po dnevnom redu". Na koncu je ipak sve riješeno glasovanjem. 40 delegata bilo je za Fantelinu ostavku, 55 protiv, 3 suzdržana pa je predsjednik Nadzornog odbora ostao na toj funkciji i zahvalio na povjerenju.

Sljedeće točke dnevnog reda nisu podigle toliko prašine i mnogo su brže riješene. Sa 72 glasa za, 22 protiv i 6 suzdržanih, prihvaćena je ostavka člana Stegovne komisije Alvisse Benussia. Potom je izabran Izvršni odbor HJS-a, u kojemu su, uz predsjednika Hanžekovića, od sada i Stijepo Butier (JK Orsan), Boris Kero (JK Frapa), Gojko Berlengi (KJD Split), Dean Pavlak (JK Galeb), Heri Bezić (JK Maxi) te Vladimir Božac (JK Vega). 55 delegata bilo je za, a 48 protiv pa je IO u ovom sastavu prihvaćen. Za novog člana stegovne komisije predložen je samo Baldo Morožin iz Biograda. Netko je dobacio: "Ja predlažem da se javno glasa." No, odgovor je bio jasan: "Ne može. "Dileme nije bilo, s 95 glasova za i 5 protiv, Morožin je stupio na novu funkciju. Iznesen je potom plan rada i financijski plan saveza za 2011. godinu. O tome, pak, nitko nije htio diskutirati, već su planovi usvojeni sa 71 glasom za, 10 protiv i 8 suzdržanih. Odlučeno je i da Goranko Fižulić više neće biti predstavnik HJS-a u skupštini Hrvatskog Olimpijskog odbora, nego će tu dužnost, prema statutu, preuzeti predsjednik Hanžeković. Na koncu je izabrano mjesto održavanja sljedeće redovne sjednice, kojoj će u prosincu ove godine biti domaćin riječki klub Galeb. 67 delegata bilo je za, 8 protiv, no nitko nije bio protiv bogatog domjenka, kojeg je priredio JK Uskok. Tako je sve ipak završilo zajedničkim druženjem, premda, ne možemo se oteti dojmu da u hrvatskom jedrenju i dalje vladaju (pre)velike podjele. Pred novim vodstvom saveza, ali i svima, koji su na ovaj ili onaj način dio hrvatskog jedrenja, sada je velik i važan posao da osobne interese stave po strani i potrude se, kako bi svima zajedno u budućnosti bilo bolje.

Izvor: www.zadarskilist.hr