• hr
  • en
  • de
  • it

14.03.2011. Čišćenje podmorja u Biogradu

U organizaciji Udruge za zaštitu okoliša Hippocampus Biograd na moru, u subotu 12. ožujka održana je akcija čišćenja podmorja u staroj gradskoj luci.
- Riječ je o građanskoj inicijativi koju smo pod nazivom "Čisto more" pokrenuli u suradnji s Ronilačkim klubom Sveti Roko iz Bibinja, kazao nam je predsjednik udruge Željko Domitrović.
- Cilj nam je da očistimo veći priobalni dio, točnije područje duž gradske rive, koje je onečišćen nesavjesnim ponašanjem građana i turista kao i sudionika u morskom prometu. Na ovaj način želimo upozoriti lokalno stanovništvo i posjetitelje na neprimjerenost i štetnost bacanja otpada u more te utjecati na ekološku svijest, jer mnogi možda i ne znaju da se neki od otpadnih materijala koji se bace u more ne mogu razgraditi stotinama godina.
Ovo je udruzi bila druga akcija čišćenja podmorja, a do sada su organizirali i čišćenje park šume Soline te plaže Bošana. U planu je još nekoliko akcija, pa će se tako do ljeta orijentirati na čišćenje podmorja uz rivu duž šetnice prema plaži Soline. Za 26. travnja, nešto prije Dana planeta Zemlje, planira se u suradnji s Ronilačkim klubom Sveti Roko postaviti i izložbu fotografija podmorja, njegovog bogatstva, zaštiti, ali i onečišćenja.
Ova akcija provedena je uz financijsku potporu Zaklade Kajo Dadić iz Splita u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Sve aktivnosti pa tako i ove pomažu i podržavaju Zadarska županija, Grad Biograd te gradska tvrtke Bošana d.o.o. Svoj doprinos akciji čišćenja dala je ribolovna udruga Podlanica iz Biograda ustupivši svoj brod te Turistička agencija Šver Tours koja je, također, za ovu akciju besplatno ustupila svoje dvije brodice.
A što se sve našlo u moru najbolje pokazuju fotografije - najviše guma, boce od coca cole, plastične kante, sjedalice te drugi jednako teško razgradivi materijali.

Izvor: www.zadarskilist.hr