• hr
  • en
  • de
  • it

11.08.2010. Rezultati odlični i bez broja nautičara

Najbolje rezultate u prvih sedam ovogodišnjih turističkih mjeseci na zadarskom području bilježe kuće za odmor i hoteli. Iako je u kućama za odmor ukupno riječ o malim brojkama, u njima je u odnosu na isto lanjsko razdoblje zabilježen dvostruki rast broja gostiju - s 571 na 1182, te rast noćenja s 10.091 na 16.915, ili za 68 posto.
Puno su veće brojke za hotele, koji su i po broju gostiju (93.994) i noćenja (281.885) ostvarili rast od 15 posto. Bolji su i podaci za "kućnu radinost" - 29 posto veći u broju turista te devet posto u noćenjima, dok je u kampovima gostiju bilo 12 posto više, a noćenja sedam posto manje.
Značajan je podbačaj ostvaren u odmaralištima i omladinskim hostelima, ali se to nije bitno odrazilo na ukupne rezultate, koji govore o 144.540 gostiju, što je za dva posto manje nego lani i 534.170 noćenja - tri posto više nego lani.
Ono što u svim tim statističkim podacima nedostaje i zapravo bitno mijenja ukupnu sliku, jesu rezultati ostvareni u nautičkom turizmu kojega ove godine u statistici, slijedom novih propisa, nema. A marine na zadarskom području lani su zabilježile 15.450 gostiju i 36.330 noćenja.
Kad se tome doda i lanjskih više od 8000 i turista i noćenja s privezišta, ne iznenađuje zadovoljstvo što ga za ovogodišnje rezultate iskazuje predsjednik Gradske turističke zajednice Branko Ganzulić.
Pokazalo se, tvrdi, da su svi programi i projekti na kojima se radilo imali smisla i donijeli rezultate. Posebno to vrijedi za srpanj, koji je s dva posto manje gostiju donio 10 posto više noćenja s iznimno velikim porastom obaju pokazatelja u hotelima, kućnom smještaju, kampovima te posebno u kućama za odmor.
Do podbačaja je došlo u odmaralištima, dok je u hostelima zabilježen pad gostiju za tri posto, ali porast noćenja za čak 20 posto. Rezultati su i tu "umjetno" umanjeni zbog nedostatka podataka o nautičarima.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr