• hr
  • en
  • de
  • it

11.02.2011. Prihvaćena ponuda Končara za ´3 maj´

Ministar Popijač izvijestio je da ponuda ispunjava sve potrebne uvjete te radi toga njegovo ministarstvo predlaže nastavak privatizacije "3.maja" u kojoj bi tu tvrtku u konačnici trebao kupiti jedini ponuđač.
Premijerka Kosor pohvalila se kako njena Vlada danonoćno radi na privatizaciji restrukturiranja škverova sve u dogovoru s Europskom komisijom. Tvrdi da je Vlada svjesna problema u toj grani, ali da čini sve kako bi ih otklonila.
Nada se i da će Europska komisija uskoro dati pozitivnu ocjenu na plan restrukturiranja Brodosplita, pa da se i u tom brodogradilištu nastavi ugovoranje daljnjih poslova.Kosor poručuje da Vlada posebice vodi računa o sudbini svih radnika u brodogradnji ističući kako vladi sasvim sigurno nije svejedno kako će proces završiti.

Povećani troškovi koncesija
Vlada je također značajno povećala troškove poslovanja hrvatskih brodogradilišta jer je promijenila koncesijsku naknadu koju će brodogradilišta plaćati za korištenje pomorskog dobra. Kraljevica, 3. maj, Brodosplit i Brodotrogir ubuduće će plaćati godišnju naknadu za korištenje pomorskog dobra tako što će davati tri kune po četvornom metru pomorskog dobra kojeg zauzimaju te jedan posto od ukupnih prihoda.
Na primjeru 3. maja to znači da će plaćati dvije i pol kune više po četvornom metru pomorskog dobra kojeg koriste. Brodogradilišta će na pomorsko dobro plaćati veću naknadu nego turističke tvrtke za korištenje državnog zemljišta Dosad je ta naknada, dogovorena prije desetak godina bila znatno manja, i po četvornom metru plaćalo se pola kune uz dodatak od jedan posto godišnje dobiti.
Na primjeru 3. maja to znači da će plaćati dvije i pol kune više po četvornom metru pomorskog dobra kojeg koriste, te da primjerice na prihod od 879 milijuna kuna za 2009. godinu trebali platiti još 8,79 milijuna koncesijske naknade.
Prema starom obračunu dodatka nije ni bilo jer se on plaćao na dobit a 3. maj ga nije imao. Za Kraljevicu bi promjenjivi dio odnosno jedan posto od prihoda u 2009. godini iznosio 1,28 kuna.
Brodogradilišta će tako na pomorsko dobro plaćati veću naknadu nego turističke tvrtke za korištenje državnog zemljišta, jer te kompanije plaćaju dvije kune po četvornom metru i puno manji postotak od prihoda, koji ovisi popunjenosti kapaciteta i kategorizaciji mjesta u kojem se tvrtka nalazi.
Na sjednici Vlade nije bilo objašnjenja takve odluke, tek se neslužbeno među ministrima može čuti da je novi način obračuna obveza prema EU.

Sabljak: 3.maj je neželjeno prase
Odluka da se treći natječaj provede i zaključi u samo deset dana vrlo je loša odluka naše Vlade, ali i Europske komisije. U tako kratkom vremenu ne može se donijeti nikakva pametna O novom kupcu, Danku i Nenadu Končaru te »Jadranskim ulaganjima«:
- Ne mogu puno reći o njima, niti o samoj tvrtki jer smo se s gospodinom Nenadom Končarom dosad susreli samo jednom. U svakom slučaju, ako su istinite njegove namjere vezane uz zadržavanje brodograđevne djelatnosti u »3. maju«, dobrodošao je.
O najnovijim izračunima obeštećenja za pomorsko dobro po kabinetima Popijačevog ministarstva prema kojima »3. maj«, kao drugo najveće brodogradilište u Hrvata, sada ispada daleko najpovoljnije za budućeg kupca:
- »3. maj« je oduvijek bio trinaesto, neželjeno prase i o njegovoj se sudbini dosad najmanje vodilo računa u Banskim dvorima. Ne mislim da se tu radilo o nekakvom pogodovanju već je ovo »spuštanje« cijene samo rezultat Vladinih nastojanja da se »3. maj« skine s vrata pod svaku cijenu.

Izvor: www.novilist.hr