• hr
  • en
  • de
  • it

10% više izlagača na sajmu nautike u Zagrebu

Specijalizirana međunarodna nautička izložba koja se tijekom proteklih godina potvrdila kao najposlovniji nautički sajam u regiji i mjesto okupljanja poznatijih svjetskih proizvođača plovila i domaćih brodograditelja održava se od 19. - 23. 02. 2014.



Sajam je nezaobilazno mjesto okupljanja inozemnih proizvođača plovila, kao i domaćih brodograditelja.
U četiri ispunjena sajamska paviljona bit će izložena ponuda brodova, brodskih motora, oprema za ronjenje, ribolov i jedrenje te nautička odjeća i obuća.  Za podizanje nautičke ponude, svakako su tu hrvatski mali brodograditelji koji će posjetiteljima ponuditi ono najzanimljivije iz njihovih škverova. Gotovo svi domaći brodograditelji koji uspješno opstaju na tržištu spremaju svoje nove modele koje će predstaviti nautičkoj publici u Zagrebu.
Hrvatskim malim brodograditeljima nude se posebne pogodnosti kako bi posjetitelji u sajamskim paviljonima mogli vidjeti ono najzanimljivije iz njihovih škverova. Gotovo svi domaći brodograditelji koji uspješno opstaju na tržištu spremaju svoje nove modele koje će predstaviti nautičkoj publici u Zagrebu, a tu su i mnogobrojna atraktivna plovila renomiranih stranih proizvođača - BRODOGRADNJA PIČULJAN, GRGINIĆ JAHTE, LEIDI, PEARL SEA, DELPHIA, DRAGO BOATS, FOUR WINNS, GLASTRON, RINKER, AD BRODOVI, ALFEJ BRODOVI, BIMEX PROM, ATLANTIC,RANIERI, QUICKSILVER, REMIA PLAST, RIS MARINE, ARBA, BURA BRODOVI, FALKOR BRODOVI, BARRACUDA ..
Ovogodišnji sajam prilika je da se svi posjetitelji upoznaju s kvalitetom domaće male brodogradnje koja uistinu ima što pokazati bez obzira na tržište danas i općenito gospodarsku situaciju. Većini naših brodograditelja upravo ovaj sajam predstavlja centralno mjesto promocije novih plovila koja svake godine obogaćuju ponudu sajma i svjedoče o dugogodišnjoj tradiciji hrvatske brodogradnje.

PREMIJERE BRODOVA
Među mnogobrojnim plovilima koja iz hrvatskih brodogradilišta stižu u paviljone Zagrebačkog velesajma, ističu se četiri svjetske i hrvatske premijere nova motorne jahta MIRAKUL 40 dužine gotovo 12 m (Grginić jahte), PEARL SEA 31 HT - atraktivna motorna jahta dužine gotovo 10 m (Pearl Sea Yachts), PIČULJAN ELEVEN FLY (Brodogradnja Pičuljan) i atraktivna brodica s vanbrodskim motorom Leidi 800 (Leidi).

Na štandu portala nautica-portal.com očekuje vas HRek - hrvatski hibridni koncept ekološki neutralnog broda pogonjenog vjetrom i električnom energijom prikupljenom putem solarnih panela rezultat je suvremenog promišljanja o neophodnosti drugačijeg i odgovornijeg odnosa prema moru i okolišu, stvoren da pruži najviše nautičkih užitaka upravo na hrvatskom dijelu obale, u brojnim lukama i lučicama, uvalama i skrovitim mjestima stotina jadranski otoka. Njegov autor i dizajner Joso Perković na specifičan je način iskoristio svoje pomorsko znanje i iskustvo kako bi stvorio brod sa brojnim poboljšanjima plovnih karakteristika, inovacijama u položaju i građi jarbola i jedrilja, te funkcionalnim rješenjima stabilnosti, građen suvremenim tehnikama i materijalima. Dodatne su mu posebnosti izuzetna sigurnost plovila, izvrsne maritimne karakteristike i laka upravljivost, zbog koje HRekom 1000, unatoč njegovoj veličini, s lakoćom upravlja samo jedna osoba.
Osim plovila svih vrsta, Zagrebački nautički sajam je najjači nautički sajam u Hrvatskoj po ponudi brodskih motora, na sajmu se predstavljaju YAMAHA, HONDA, MERCURY, TOHATSU, VOLVO PENTA, STEYR, EVINRUDE, YANMAR, SUZUKI.
Bogata je ponuda opreme za ronjenje, ribolov, jedrenje, nautičke obuće i odjeće.

ATRAKCIJE ZA POSJETITELJE
Surf & Kajak show, atraktivan program u organizaciji Surfmania tima prezentirat će sve novosti vezane uz windsurfing i kajake.
U paviljonu 10a bit će postavljen bazen u kojem će ronioci iz Hrvatske i inozemstva demonstrirati svoje umijeće. Ronilački klubovi okupljeni oko bazena ponuditi će i svim zainteresiranim posjetiteljima sajma da navuku ronilačku opremu, uđu u bazen i iskušaju se kao pravi ronioci. Održat će se i seminar o ronjenju na dah kao i promocija ronjenje u vatrogastvu.
U kolovozu ove godine obilježava se 100-ta obljetnica potonuća putničkog broda „Baron Gautsch", najpoznatije olupine Jadranskog mora. Tim povodom nakon otvorenja sajma održat će se kratka promocija povodom tog događaja.
Ronjenje na dah ili apnea je ronilačka disciplina kojom se ljudi bave od davnina. U subotu, 22. ožujka u bazenu u paviljonu 10a ronilac Jure Daič iz Slovenije pokušat će roniti 10 minuta na dah.

NAGRADNA IGRA ZA POSJETITELJE
Nagradni fond za posjetitelje sajamskih priredbe sastoji se od 7 nagrada, a čine ga nagrade 7 sponzora: 

• TM Zagreb, Zagreb
• Cantal Marine, Ljubljana, Slovenija
• Academia Navalis Adriatica, Opatija
• Ronilački klub Nemo Adriatic, Zagreb
• Fabra, Zagreb
• Dominović, Zagreb
• Hrvatski hidrografski institut, Split


GLAVNE NAGRADE:
1. Gumeni čamac na napuhavanje YAM 340S i vanbrodski motor Yamaha F6CMHS
Sponzor: TM Zagreb d.o.o., Zagreb
2. Krstarenje za 6 osoba
7 dana najma jahte Linssen Grand Sturdy 29.9 AC
Sponzor: Cantal Marine - Linssen Yachts, Ljubljana, Slovenija

Ostale nagrade:
3. Sedmodnevni osnovni tečaj jedrenja u Jezerima na otoku Murteru
Sponzor: Academia Navalis Adriatica d.o.o., Opatija
Početni tečaj ronjenja OWD - Open Water Diver, za dvije osobe
Sponzor: Ronilački klub Nemo Adriatic, Zagreb

4. Komplet izdanja:
Rječnik hrvatskog jezika - I i II / F. Iveković, I. Broz
Komplet razgovornih priručnika (sa hrvatskog na 13 jezika)
888 luka i uvala: Hrvatska, Slovenija, Crna Gora: atlas luka i
sidrišta
Lingvistički atlas pomorske terminologije i istarskih govora
Sponzor: Dominović d.o.o., Zagreb
Početni tečaj ronjenja OWD - Open Water Diver, za dvije osobe
Sponzor: Ronilački klub Nemo Adriatic, Zagreb

5. Komplet Hrvatski peljar sjevernog i južnog Jadrana
Godišnja pretplata na časopis „More"
Komplet izdanja Biseri Jadrana
1300 planova hrvatskog Jadrana
Gustoza đita - Jadranski gurmanski peljar
Najljepša Jadranska sidrišta
Sponzor: Fabra d.o.o., Zagreb

Početni tečaj ronjenja OWD - Open Water Diver, za dvije osobe
Sponzor: Ronilački klub Nemo Adriatic, Zagreb

6. Komplet službenih navigacijskih karata i publikacija za brod
Sponzor: Hrvatski hidrografski institut, Split

Početni tečaj ronjenja OWD - Open Water Diver, za dvije osobe
Sponzor: Ronilački klub Nemo Adriatic, Zagreb

7. Početni tečaj ronjenja OWD - Open Water Diver, za dvije osobe
Sponzor: Ronilački klub Nemo Adriatic, Zagreb

U nagradnoj igri za posjetitelje Zagrebačkog sajma nautike 2014 dodjeljuje se 7 nagrada.  Svaki posjetitelj uz kupljenu ulaznicu dobiti će tri nagradna kupona koja sa ispravnim odgovorima mora ubaciti u za to predviđene kutije. Po tri kutije će se nalaziti kraj info punktova u foajeu pav. 8/8a i TP pav. 11A /10a, a jedna kutija na štandu sponzora glavne nagrade TM Zagreb - paviljon 8A; Posjetitelji trebaju čuvati ulaznice jer je kod preuzimanja nagrade potrebno priložiti ulaznicu za predmetnu sajamsku priredbu.

Javno izvlačenje dobitnika održat će se u nedjelju 23. veljače 2014. u 17,00 sati paviljon 10a, štand 25, RonilačkI klub NEMO ADRIATIC, a rezultat javnog izvlačenja dobitnika biti će objavljen na web stranicama Zagrebačkog velesajma www.zv.hr

 

Sajam su danas na press konferenciji najavili gospođa MARINA PAVKOVIĆ voditeljica podružnice ZV-a, ZORAN UŠURIĆ voditelj sajma nautike i ROMANO PIČULJAN predsjednik udruge brodograditelja.

Video snimka press konferencije