• hr
  • en
  • de
  • it

10.08.2010. Nova spoznaja o Bermudskom trokutu

Ako je vjerovati najnovijim rezultatima istraživanja dvojice australskih znanstvenika, glavni krivac za misteriozne nestanke brodova i zrakoplova u tajanstvenom Bermudskom trokutu običan je plin - metan!
Profesor Joseph Monaghan i student David May sa Sveučilišta Monash u Australiji u svojem su istraživanju, objavljenom u časopisu American Journal of Physics, na temelju oceanografskih istraživanja otkrili da na morskom dnu u području između obale Puerto Rica, jugoistočne obale Miamija i otoka Bermuda, koji čine zamišljeni tajanstveni trokut, postoje značajne količine metan-hidrata i brojni tragovi erupcija.
Drugim riječima, u spornom tlu događaju se erupcije metana, koji nakon tektonskih pomaka izlazi kroz pukotine na morskom dnu i, oblikovan u goleme mjehure koji se dodatno šire, putuje prema morskoj površini. Znanstvenici Monaghan i May tvrde da takvi gigantski mjehuri, u trenutku kada izađu na površinu, mogu prevrnuti čak i velike brodove, a isti plin, kada uđe u motore aviona koji u tom trenutku lete iznad mjehura, može uzrokovati teška oštećenja motora i rušenje letjelice u more.
Tijekom 60-ih godina prošloga stoljeća istraživač mora Ivan T. Sanderson precizirao je i popisao sva mjesta u svijetu na kojima su zabilježeni misteriozni nestanci brodova i zrakoplova. Osim u Bermudskom trokutu, konstatirao je Sanderson, slični su se neobjašnjivi nestanci dogodili i u nekim dijelovima Japanskog mora i Sjevernog mora, između kontinentalne Europe i Velike Britanije.
Na svim su tim mjestima provedena oceanografska istraživanja morskog dna, koja su potvrdila postojanje velikih količina metan-hidrata i tragova erupcija i koja su potvrdila tezu Monaghana i Maya.

Izvor: www.index.hr