• hr
  • en
  • de
  • it

09.09.2010. Opustjele marine na kraju sezone

Marine na zadarskim otocima naglo su posljednjih dana opustjele. Slično je na privezištima i sidrištima, uopće na moru, koje je u prvom dijelu kolovoza, kad su nahrupili Talijani, podsjećalo na autocestu. Slika je danas puno drukčija i bude li takva do kraja rujna, iznenađujuće dobri rezultati iz kolovoza neće biti dostatni za nadoknadu manjkova iz predsezone.
- Recesija je, očito je, napravila svoje i kod nautičara. Predsezona nam je, uključujući lipanj i srpanj, bila slabija nego lani, ukupno smo u prvih sedam mjeseci imali oko 1000 brodova u tranzitu ili gotovo 20 posto manje. Kolovoz je bio jako dobar, morali smo neke i odbijati - kaže Marija Dadić, voditeljica marketinga Olive island marine u Sutomišćici. Slično doznajemo i od Siniše Kulišića, direktora Marine Veli Iž, u kojoj minus procjenjuju na oko 15 posto.
- Srpanj i kolovoz su uvijek puni, lipanj je podbacio, a zadnjih par dana gotovo da nema uplovljavanja - kaže Kulišić.
U Marini Šimuni situacija je u globalu na razini lanjske, a tranzit je slabiji za 10 do 15 posto. Kolovoz je bio izvrstan, a onda je, pred kraj, iznenada sve stalo - kaže v.d. direktora te marine na Pagu, Marko Dušević.
Tranzita je trenutačno vrlo malo i u Marini Preko, ali je to, objašnjava njezin voditelj Alan Smojver, i za očekivanje. U toj su marini, inače, jako zadovoljni cijelom sezonom, u porastu su im i brodovi u tranzitu i na stalnom vezu. Dobre rezultate zbrajaju i na sidrištima i privezištima. Podaci za kolovoz im, kao i svima ostalima, još manjkaju, ali će oni samo popraviti sedmomjesečnu statistiku.
Na oko 300 takvih vezova, kojima na Dugom otoku gospodari tvrtka "Mulić", podaci do srpnja su za oko četiri posto bolji od lanjskih, a kolovoz je i tu bio odličan. - Ne bude li jako lošeg vremena u rujnu, nadam se da ćemo do kraja godine premašiti lanjsku brojku od oko 15.000 brodova - kaže direktorica "Mulića" Nada Beneti. Lanjskim se rezultatima nadaju i u Parku prirode Telašćica.

Dugi otok: Bolje nego lani
Ni u Marini "Baotić" u Velom Ratu na Dugom otoku još ne raspolažu podacima za kolovoz, ali procjenjuju da će cjelogodišnji rezultati biti bolji za 10 do 15 posto u odnosu na lanjske. - Računamo na to, s obzirom na promet koji je do kraja srpnja bio veći od lanjskog za 10 posto - kaže Marija Barać. Sudeći prema upitima, iduća bi sezona, dodaje, trebala biti nešto bolja od ove.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr