• hr
  • en
  • de
  • it

08.11.2010. Korčula: na remontu 200 brodica

Uz gradnju triju brodova godišnje za nizozemskog naručitelja, brodogradilište Peters iz Kempena, škverani domaće Lede d.o.o. uspješno rade i remont jahti, glisera, ribarica i putničkih brodova.
Na remontu radi tridesetak ljudi na gotovo 200 brodova i brodica najveće nosivosti do 140 tona, što donosi značajan prihod, kažu u poslovodstvu Lede.
- Najčešće je riječ o popravcima brodskoga dna, cjevarskim radovima, izmjeni lima oplate trupa broda, nadgrađa, remontu glavnih motora, propele - kaže voditelj remonta dipl. ing. Mario Milat.
- Ako dobiju koncesiju nakon završetka stečaja brodogradilišta Inkobrod d.d., u kojem je Leda sada zakupoprimac, plan je urediti istočnu stazu na navozu na koju bi se mogli izvlačiti brodovi dužine do 90 metara i preko tisuću tona težine.
Ponude za remont takvih brodova ima, vele u upravi Lede, ali nizozemski vlasnik korčulanskog škvera ne može ići u rizik ulaganja ako nije siguran da će nastaviti proizvodnju nakon završetka stečaja.
Tvrtka odnedavno ima odobrenje za smještaj jedrilica, glisera, jahti i ostalih plovila pod inozemnom zastavom na suhome vezu. Škver godišnje gradi tri broda, planova za razvoj i povećanja kapaciteta remonta i servisa jahti u čarteru ima, no sve ovisi o događanjima nakon dovršetka stečaja, kažu u upravi Lede.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr