• hr
  • en
  • de
  • it

08.02.2011. Regata Lastovo-Plastovo?

Jedriličarski svijet u Hrvata očekuje jedna apsolutna novost na planu toga, a i još nekih sportova koji s morem imaju nešto manje veze: u pripremi je ragata radnog naslova "Od Lastova do Plastova".
Gdje je Lastovo, velik je otok pa se zna, a Plastovo je omanje selo u zaleđu Skradina. Pa kako će se onda voziti regata od Lastova do Plastova?- pitaju nadobudni. Lipo. Do Skradina brodovima, a posli autobusom.
To je, međutim, samo jedna od varijanti. Postoji i ona nešto razrađenija a koja bi se isto zvala "Od Lastova do Plastova" ali se ne bi jedrilo od Lastova, jer di je to k vragu daleko, nego se zato može u Prukljansko jezero bacit poveća bova i na njoj napisati Lastovo, jedrit će se po jezeru i oko bove a onda će se jedriličari prebaciti na veslanje do plitke obale a potom na magarce za do Plastova i to će biti jedan triatlon.
Organizacijski tim ujedno je i čvrsto jezgro prije neku godinu osnovanog Jedriličarskog kluba "Plastovo" koji nastupa na šibenskim i drugim regatama onoliko koliko se posada može okupiti, jer peteročlani klub je nastao u simbiozi odnosno kao mlado stvoreno u ljubavi i povjerenju između šibenskih jedriličara pomorskih policajaca i šibenskih jedriličara kirurga.
Njegovo je osnivanje potaknuo kormilar ekipe kirurga i šef šibenske kirurgije dr. Vinko Alfier primjedbama na račun dijela vlastite ekipe i ekipe pomorskih policajaca kojima je u trenutku pogoršanih međuljudskih odnosa rekao da su Vlaji i da im je najbolje da osnuju JK "Plastovo".
Da bi zatim i sam postao temeljnim članom jer se otkrilo da udovoljava propozicijama.
- Oni su, policajci, osnovali taj klub, meni su samo donili iskaznicu, na njoj moja slika biće iz njihovih arhiva, uredan JMBG, učlanili su me jer raspolažu informacijama to ti je to - govori Alfier.
Inicijator osnivanja JK "Plastov"o, pomorski policajac Joško Marić objašnjava propozicije:
- Član JK "Plastovo" može biti samo ko je rodom, ili bar po jednom od roditelja, priko crte od Magistrale.
Zato je Vinko Alfier koji nas je tira da osnujemo vlaški jedriličarski klub naposljetku ušao u prvih pet članova. Ćaća mu je, doduše, sa Zlarina, al' mu je mater iz Zatona.
Sad ćemo JK "Plastovo" ostaviti malo i privremeno po strani, neka pluta negdje između Plastova i Lastova i čitateljima malo više približiti na kojoj je jedriličarskoj supstanciji nastala jedna tako kvalitetna sportska ekipa.
Na regatnim poljima već se neko vrijeme, uglavnom u istoj grupi, pripetavaju dvije posade: šibenske Pomorske policije i šibenskog Odjela kirurgije Opće bolnice. Pomorske policajce višekratno smo posjećivali na radnome mjestu koje je onda postalo i reportersko, naročito tijekom sezone.
Osim što zajedno jedre, zajedno su u posadama na svom profesionalnom zadatku na moru, naravno, to je vrlo važno da bi dobro funkcionirala i jedriličarska ekipa sa Zdravkom Erakom na timunu.
Stalno su na moru i kad su na Zlarinu, vole provjeriti sigurnosnu situaciju u tamošnjem YC Zlarin, jedinom na šibenskim otocima. Šibenski kirurzi i u širim su razmjerima poznati kao sjajna, složna ekipa (aj' ti to nađi još di po bolnicama...), a među kirurzima jedre i oni koji su imali nešto utakmica u nogama i genima i oni koji nisu imali veze a još su i Vlaji.
Na čelu ekipe im je dakle, vlastiti šef, dr. Vinko Alfier- na timunu na radnom mjestu u Bolnici, na timunu u kokpitu broda. Prvi jedriličarski ispit položio je na Jarunu, i to onome starom, klasa optimist.
Kad su odvojeno u regatnim poljima, policajci tvrde da su bolji od kirurga, a kirurzi da su bolji od policajaca. Zajedno tvrde da nije njima do rezultata nego, eto, do jedrenja i druženja. Moš mislit - prove su im ko nišani.
Kod policije kužinu i logistiku vodi Joško Marić, kod kirurga najbolji je kuhar dr. Marin Paić, najbolji logističar i Katica za sve dr. Nino Brajković (jako hvali svoj bili toć našto njegovi kolege tvrde da je to nešto prilično odvratno i kažu: a nije ti priča kako je na putu za Civittanovu skuva paštu u morskoj vodi i još je zasolio, pa kako je bila preslana onda je ispirao u- morskoj vodi...) dočim je dr. Danijel Reljić, s Paićem duša "projekta jedrenje" na odjelu kirurgije, najnapaljeniji član ekipe koji bi do cilja dolazio i kroz sredinu tuđeg broda, i preko plitkih sika ako treba, il' se bar iskrcao kao diverzant i sredio suparnike.
Dr. Paić koji bi htio da je sve po sportskom PS-u često galami, a onda se ispriča. Pa kaže:
-Oprosti, ja sam kriv, vičem a znam da si ti potpuno nesposoban na vrijeme dignit škotu glavnog jedra, oprosti molim te.
Dr Željka Bujasa osobno poznam: prejedrili smo Jadran s ekipom biogradskih daskaša, Željko kao likar, ja reporter- ima 23 godine- dok ovi ostali nisu znali šta je prova a šta krma. Kad smo kod krme na prvom satu jedrenja su skoro otišli na dno jer je netko izdao naredbu: ajmo, svi Vlaji na krmu.
Dr. Nikola Sunko ima nešto iskustva jer je bio likar u ekipi svojevremenog Gozdeckija. Od kirurga je u JK Plastovo učlanjen još dr. Ivica Madžar. Taj pak ima sve uvjete: svi mu geni, a i vlastita osobnost potiču iz unešićke Zagore - iz Ostrogašice:
- U jedrenje nas je uveo kolega Marin Paić, predsjednik šibenskog JK Val. Najprije smo vježbali a onda pokazali šta znamo dva puta na prekojadranskim regatama od Šibenika do Civittanove (i natrag), pa na svim ovdašnjim regatama, na Mrduji, Viškoj, u Biogradu, zlarinskoj, šibenskoj...
U vojsci sam doduše bio na školskom brodu Jadran al kako sam bio likar nisam naučio ništa. Dr. Mađar je i njihov prvi ranjenik: otkinila se u pojalabandi škota glavnog jedra, zviznila zrakom i otkinila kompas, a kompas Mađara udario u sljepoočnicu.
Rezultat - nekoliko dana ležanja na vlastitom odjelu, jaki potres mozga, unutrašnje krvarenje u sljepoočnici. U bolnicu ga je vozio kolega Nino Brajković i to je bila jedina prilika kad je Brajković ostao bez riječi i jedno vrijeme šutio.
Od panike za kolegu. Brajković, inače, jedini ima jedriličarsku pidžamu, a Mađar sobom uvijek nosi četiri para čizmica - čak i kad je prognoza na vrijeme apsolutno bez padalina...
Eto, dragi čitatelji, iz ljubavi te dvije blistave jedriličarske ekipe koje ćemo imenovati u okvirićima, rodilo se JK "Plastovo"! Zajedno, ni pojedinačno, nitko od pet članova JK "Plastovo" do sada nije bio u Plastovu. Kako bi sve skupa bilo i luđe nego šta izgleda na prvi pogled...

Klupska hijerarhija
Najniža funkcija u JK ‘Plastovo' je predsjednik, dakle Joško Marić. A najveća čuvar službenog noža, dakle kirurg dr. Nino Brajković. Žale se da još nisu našli idealan nož premda imaju četiri.

Šerpe sa Zlarina
Situacija je ovakva: ako je rezultat dobar, zaslužne su posade. Ako je rezultat loš, krivi su kormilar i- napose Vinko Alfier. Brajković tvrdi da je on dobar skiper sve na njihovim trudima i žuljima.
Kirurzima, ovisno o situaciji i kako kad, u pomoć priskaču šerpe sa Zlarina: Stipe Kursar, Đorđe Ljuba, Neno Bjažić, Stipe Alfier, Davor Dean, Učkomir Tabulov. Vrsni su jedriličari i na temelju toga ovi drugi slave. To vam je, kažu, kao uspon na Himalaju, nisu slavni šerpe nego penjači!

Članovi ekipe kirurgija
Skiper (i šef Odjela...) dr. Vinko Alfier (abdominalni kirurg), posada: dr. Ivica Mađar (abdominalni kirurg), dr. Nino Brajković (plastičar), dr. Marin Paić (urolog), dr. Danijel Reljić (urolog), dr. Nikola Sunko (torakalac), dr. Željko Bujas (vaskularni), povremeno dr. Joško Aleksić iz Knina, specijalizanti dr. Mirko Grabovac i dr. Krešimir Zamarin, a odnedavno kao pridruženi član i dr. Davor Mijatović, predstojnik Odjela plastične kirurgije u KBC-u Rebro.

Članovi JK ‘Plastovo'
Predsjednik Joško Marić, pomorski policajac (mater Bičine, otac Knin), dr. Vinko Alfier, kirurg (mater Zaton, ćaća Zlarin), Zdravko Erak, pomorski policajac (mater Jadrtovac, ćaća Danilo), dr. Nino Brajković, kirurg (mater Miljevci, ćaća Dubravice), dr. Ivica Mađar, kirurg (Ostrogašica do daske).

Članovi ekipe Pomorske policije
Skiper Zdravko Erak, posada: Joško Marić, Damir Horvatović, Žarko Petrov, Darko Funda, Nikica Božić i pridruženi članovi i prijatelji Stanko Birin i Vinko Sekso. Erak kaže da je šteta šta se nije razvila još i začeta ekipa carinika, tvrdi da su hednikepirani jer mijenaju brodove dočim kirurzi uvijek jedre na Dida Ivi, a zgoda iz jedrenja je cijelo more Jadransko: na primjer kad Funda nije imao kremu za sunčanje pa je na noge, da mu ne izgore, navukao jedriličarske rukavice...

Članarine
Za učlaniti se u JK ‘Plastovo' i kasnije plaćati godišnju članarinu pravila kažu: muškarac prš't, žena špaletu, dite pancetu.
Međutim, nisu primili još niti jednog člana nakon osnivanja jer, kaže Joško Marić - ne mogu poist toliko članarine koliko bi je bilo da je više članstva. Potencijalno članstvo udareno je na muke vječitog čekanja. Priča se da su prš't kao članarinu uveli zbog članova s kirurgije, ali ovi to snažno opovrgavaju i kažu da je, bogami, situacija u profesiji takva da će morati gojiti
vlastite prasce ako misle opstati u klubu. Izvlači ih jedino dr. Ivica Mađar sa svojom logistikom iz Ostrogašice.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr