• hr
  • en
  • de
  • it

07.12.2010. Turistička zajednica Rijeke tužila ministarstvo turizma

Turistička zajednica grada Rijeke pokrenula je postupak podizanja tužbe protiv Ministarstva turizma zbog sporne Uredbe kojom je iz proračuna TZ-a »izbijeno« 1,3 milijuna kuna, istaknuto je na jučerašnjoj sjednici Skupštine riječkog TZ-a, na kojoj su, uz ostalo, usvojeni Izvještaj o radu i Financijski izvještaj za period od siječnja do rujna, kao i Program rada i Financijski plan TZ-a za 2011. Predmet tužbe je, naime, turistička članarina koju su prema novom Zakonu o TZ-ima osiguravajuće kuće plaćale na ukupan prihod, da bi Ministarstvo turizma naknadno donijelo spornu Uredbu kojom je određeno da se turistička članarina plaća tek na dio osiguranja vezanih za sama putovanja. Zbog toga su TZ-i morali velik dio novca vratiti. Riječka TZ je za 2009. vratila tih 1,3 milijuna kuna, no tek treba vidjeti koliko je članarine vraćeno, odnosno nije naplaćeno u ovoj godini jer izmjene i dopune Zakona o TZ-ima na snagu stupaju početkom iduće godine po čemu su osiguravatelji do kraja 2010. ipak obveznici plaćanja članarine na ukupan prihod, a ne tek na dio »turističkih« prihoda.
U konačnici, budžet Turističke zajednice ove je godine u odnosu na plan ipak smanjen, i to za 1,6 milijuna kuna (na oko 7.9 milijuna kuna). Zbog toga su, uz ostalo, smanjeni troškovi funkcioniranja Turističkog informativnog centra te održavanje i upravljanje Trsatskom gradinom.
- Zaprepašten sam načinom na koji se Ministarstvo postavilo iznad zakona te ga tumači na njima specifičan način, u prilog osiguravatelja. Zabrinjava i način na koji se to činilo, blokadom računa Turističkih zajednica te dovodeći u pitanje njihovo normalno funkcioniranje - komentirao je situaciju Vojko Obersnel, predsjednik TZ-a Rijeka.
Inače, riječki je gradonačelnik kao predsjednik Udruge gradova uputio pismo ministru turizma Damiru Bajsu u kojem se traži sastanak na ovu temu, međutim bez uspjeha.
Inače, prema Programu rada i financijskom planu TZ-a Rijeke za 2011. planirano je daljenje smanjenje budžeta.
- Iduća godina bit će teška jer se izmjenama Zakona članarina smanjuje stopa po kojoj se obračunava članarina. Stoga smo planirali prihode od 6,5 milijuna kuna, što je tri milijuna kuna manje u odnosu na budžet od 9,5 milijuna koliko smo imali prijašnjih godina. Polovicu budžeta se planira potrošiti na unapređenje proizvoda, odnosno manifestacije kao što su Riječki karneval, Fiumanka, Riječke ljetne noći, Harteru i ostale - kazao je Petar Škarpa, direktor TZ Rijeka.
Obersnel je jučer također kazao kako je državi kao većinskom vlasniku Zračne luke Rijeka upućen zahtjev za izvanrednom Skupštinom i promjenom Uprave. Inzistirat će se da se ili promijeni način upravljanja ili ulazak strateškog partnera u vlasničku strukturu riječke zračne luke. »Znam za barem tri kompanije zainteresirane za model upravljanja zračnom lukom«, istaknuo je gradonačelnik.

Izvor: www.movilist.hr