• hr
  • en
  • de
  • it

07.12.2010. Kalmeta podijelio ugovore o obnovi flote

Svi koji nešto predstavljaju u hrvatskom pomorstvu i brodarstvu okupili su se u ponedjeljak na "Jadrolinijinom" trajektu "Jadran" kako bi obilježili Dan pomoraca i blagdan njihova nebeskog zaštitinika sv. Nikolu.
- Život pomoraca nikad nije bio lagan. Ni kada su plovili samo na jedra, ni danas kada tehnologija napreduje iz dana u dan, život pomorca obilježavaju samo dvije stvari: borba sa čudima mora i život daleko od obitelji - kazat će Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture na novom trajektu domaćeg putničkog brodara gdje su se, osim predstavnika resornog ministarstva, okupili čelni ljudi pomorskih institucija, "Brodosplita", udruge splitskih kapetana i strojara, potom prestavnici lučkih kapetanija od Istre do Dubrovnika, HRM-a i Obalne straže.
U salonu "Jadrana" Ministarstvo mora dodijelilo je i priznanja zaslužnim pojedincima i brodarima u više kategorija: za razvitak pomorskog brodarstva, zaštitu morskog okoliša, traganje i spašavanje na moru, te kategoriju unaprijeđenja službe i pomorske kulture.
Osim dubrovačke "Atlantske plovidbe", priznanje za razvoj pomorske privrede dobio je i splitski "Jadroplov".
- Ovo je priznanje kadru i pomorcima "Jadroplova" koji su spasili firmu u onim teškim vremenima kada skoro ni za plaće nismo imali. Konstatno radimo na unaprijeđenju naše flote. Evo, već dući tjedan potpisati ćemo ugovor sa jednom njemačkom bankom o kreditiranju nabave novog bulk carriera za našu flotu - kazao nam je Stjepan Papić, direktor "Jadroplova".
Priupitali smo direktora Papića planira li izgradnju rečenog broda na navozima "Brodosplita" kojem novi poslovi nepresušno trebaju.
- Nisam siguran. Nama treba novi brod i to odmah raspoloživ. Vjerojatno ćemo brod nabaviti u Japanu-odgovorio nam je Papić.
O borbi splitskog škvera za goli opstanak i je bilo riječi. Ante Sanader, župan Splitko-dalmatinski, pozvao je Ministarstvo gospodarstva i "Jadroliniju" da pomognu splitskoj brodogradnji.
- Splitko Brodogradilište specijalnih objekata ostalo je bez posla. Apeliram na "Jadroliniju" i Ministarstvo da osiguraju nove putničke brodove koje bi se gradili - kazao je župan Sanader.
Kasnije se moglo čuti kako je Kalmeta najavio nove brodove za povezivanje vanjskih Jadranskih otoka, no kada bi izgradnja startala - nismo uspjeli doznati.
U okviru svečanosti potpisani su i ugovori o novim državnim subvencijama privatnim brodarima za obnovu i rekonstrukciju putničko-izletničke flote do 2012. godine.
Riječ je o 4 milijuna kuna za novih osam brodova i rekonstrukcije tri starija broda.
Sa palube novog školskog jedrenjaka "Kraljica mora" ispred splitske Gradske luke u more je bačen vijenac u znak sjećanja na sve poginule pomorce.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr