• hr
  • en
  • de
  • it

07.09.2010. U Mandalini će biti gat za milijardere

Gradnjom 17 milijuna eura vrijedne marine za mega jahte u Mandalini, Goran Prgin i njegov turski partner, Dogus Grupa, odškrinut će vrata Šibeniku da u vrlo skoroj perspektivi stane uz bok mondenih nautičkih centara poput Monaca, Canesa, Palma de Mallorce, Portofina.
Preambiciozno je tvrditi kako će ova marina, koja će već iduće turističke sezone biti spremna u isto vrijeme ugostiti čak 79 mega jahti do sto metara, ugroziti čuveni "Gat milijardera" u Antibesu na jugu Francuske gdje, pored ostalog, svoju mega jahtu Octopus drži Paull Allen. Međutim, sigurno je da će Mandalina već za nekoliko godina, kada bude dovršen planirane hotelsko-nautički kompleks vrijedan sto milijuna eura, megajahtašima Šibenik postati najomiljenija destinacija na Jadranu.
- Kad se govori o marinama za megajahte nije najvažnije je li pojedina marina najveća po broju vezova ili po metrima četvornim, već se uspjeh i veličina mjere po ekskluzivnosti klijentele koja odabire pojedinu marinu i destinaciju. U tome zasigurno veliku ulogu imaju visina i širina usluge koju takva marina i destinacija pružaju popust servisa i održavanja plovila, nabave, shoppinga, povijesnih znamenitosti.
Europa već godinama dominira na ovom tržištu. Uz "Gat milijardera" na jugu Francuske, gdje su na vezu brodovi najčešće dužine preko 100 metara, prestižna destinacija za megajahte je i Monaco - jedinstven grad kneževina u čijem se Port Hercules održava MonacoYachtShow, najprestižniji nautički sajam za megajahte na svijetu.
Visoko među vlasnicima megajahti kotiraju i Cannes, Palma de Mallorca, Portofino -, kažu u Nautičkom centru Prgin. Istodobno ističu da je pri mjerenju uspješnosti pojedinih marina važno uzeti u obzir i radi li se o tranzitnim top destinacijama poput sjevera Sardinije gdje su Costa Smeralda i marine u Porto Cervo, Portisco, gdje sezona traje samo šest tjedana, ili u onim marinama koje se naslanjaju uz remontna brodogradilišta i tako pružaju kompletnu, kvalitetnu uslugu za zimovanje megajahti, što je slučaj i sa Mandalina marinom.
- Marine za megajahte, za razliku od drugih marina, kao što samo ime kaže, razlikuju se u mogućnosti prihvata plovila dužine preko 25 metara. Što su plovila veća to su veći i infrastrukturni zahtjevi za opskrbu, pa će tako Mandalina Marina & Yacht Club jedina u Hrvatskoj imati mogućnost priključka na elektro mrežu od 600 A, za razliku od postojeće Marine Mandalina koja ima mogućnost od maksimalnih 250 A.
Megajahte na vezu zahtijevaju i povećanu opskrbu pitke vode te postavljanje mreže za ispumpavanje otpadnih voda sa brodova. I građevinski radovi kod marina za megajahte su znatno zahtjevniji s obzirom da uz veću tonažu broda ide i čvršća obala kao i plutajući pontoni na koje se megajahte privezuju. Potrebno je voditi računa i o pravilno dimenzioniranim bitvama koje služe za privez megajahti kao i svoj ostaloj dodatnoj opremi pontona.
U slučaju Mandalina Marine&Yacht Club plutajući pontoni biti će usidreni Seaflex sustavom sidrenja s obzirom na njegovu zanemarivu masu u odnosu na lance, a Seaflex sustav sidrenja idealan je i s obzirom na veliku dubinu u marini kao i dugovječnost sistema. Važno je naglasiti i odličnu kvalitetu i zagarantiranu sigurnost koje ima Seaflex sustav sidrenja i kojeg Skandinavci koriste već više od 25 godina, a kod nas je po prvi puta ugrađen u Mandalina Marini. 
Za mooring sistem (sidreni sustav plovila) koristit će se klasični mediteranski mooring sa sidrenim betonskim blokovima od po minimalno 20 tona-, kaže Boris Miškić, direktor tvrtke Marinetek NCP koja se specijalizirala za izradu pontona.
On, stoga, ističe da je u sklopu NCP Grupe i Remontno Brodogradilište Šibenik gdje će obavljati redovno održavanje ili kompletan servis plovila, što je velika komparativna prednost za ovu destinaciju. Uz to,na istoj lokaciji uskoro će imati i sve potrebno za prihvat i boravak jahti i megajahti te njihovih gostiju i posada tijekom cijele godine.
- Uz marinu ćemo izgraditi vile, hotel kategorizacije pet zvjezdica, wellness, popratne sportske sadržaje, ali i remontno brodogradilište u kojem jahte i megajahte mogu obavljati redovno održavanje ili kompletan servis, kaže Miškić.

Zašto se domaće nautičke tvrtke ne upuštaju u gradnju vezova za mega jahte?
- Na vezu takvih plovila je velika zarada. Problem je što nemamo snažnih liftova i uvjeta za njihovo servisiranje, pa ih ne možemo zadržati na zimovanju. U konačnici zauzimamo mjesto jeftinijim plovilima na kojima, uz vez, ostvarujemo dobru zaradu od zimovanja i servisiranja - kaže Božidar Duka, direktor zadarskih marina Dalmacija i Borik.

Pregolemi biznis
Biznis s megajahtašima je zahtjevan, ali i unosan. Održavanje najnovije jahte "Eclipso" Romana Abramovića godišnje košta 30 milijuna eura, a samo jednodnevno isplovljenje 85 tisuća eura.


Po gorivo u Crnu Goru
Hrvatska je jedina zemlja na Mediteranu u kojoj se ne prodaje duty free gorivo, pa megajahte prije ulaska u naše vode svoje spremnike, u koje stane oko 100.000 litara, napune u Italiji ili Crnoj Gori gdje litru dizela upola manja nego kod nas. Uvjet za kupnju goriva bez carine i poreza jest da se plovilo odmah nakon "tankanja" uputi prema međunarodnim vodama.

Kad bi svaka druga jahta u Hrvatskoj natočila pola rezervoara, INA bi prodala milijun litara dizela i zaradila najmanje četiri milijuna kuna prometa, a dio novca bi završio i u državnoj blagajni. Pored ostalog, to je i razlog što je do sada Crna Gora od mega jahti godišnje inkasirala 80 milijuna, a mi jedva osam milijuna eura.

400 mega ljepotica
Svijetom plovi oko šest tisuća mega jahti, od čega dvije tisuće Mediteranom. Svake godine u Jadran svrati oko 400 mega jahti. Gotovo sve "zalutaju" u šibenski akvatorij. Na dio njih "puca" i Mandalina Marina.

zvor: www.slobodnadalmacija.hr