• hr
  • en
  • de
  • it

06.08.2010. Lučica Delfin: Koga zastupa Smilović?

Jesu li odluke povjerenstva koje je odlučivalo o primjedbama na Urbanistički plan uređenja Lučice Delfin dovedene u pitanje? Upravo to upitali smo Grad Pulu, nakon što su nas neki članovi predsjedništva Društva arhitekata Istre (DAI-SAI), a koji su željeli ostati anonimni, obavijestili da Mario Smilović, arhitekt i bivši gradski vijećnik ISDF-a, uopće nije izabran za njihovog predstavnika u to gradsko povjerenstvo.
Ističu i da Smilović nije ni smio biti član spomenutog povjerenstva budući da je, po njima, bio u sukobu interesa. Iako to Smilović i nije skrivao, činjenica je da ga je, kao arhitekta, angažirao privatni investitor - tvrtka SBE iz Rijeke, za izradu programa koji je kasnije poslužio kao temelj upravo za izradu ovog UPU-a Lučice Delfin.
Valja pritom napomenuti da je i izradu UPU-a financirala ta firma iz Rijeke te da se privatnom investitoru, kako su to isticali građani na održanim skupovima protiv projektirane gradnje, pogodovalo i po dopuštenoj visini budućih građevina i po određivanju velike stambene zone upravo na dijelu zemljišta u vlasništvu SBE-a.
Problem nepostojanja formalne odluke DAI-ja o imenovanju Smilovića u gradsko povjerenstvo potvrdio nam je i potpredsjednik tog društva, ujedno i gradski vijećnik Bruno Nefat (do predsjednika Društva Davora Matticchija nismo uspjeli doći, unatoč brojnim pokušajima, op. a.). Nefat kaže da je istina da se o Smilovićevom imenovanju nije formalno glasalo, ali da je on doduše na sastanku predsjedništva imao dojam da nitko i nema ništa protiv toga da Smilović bude njihov predstavnik.
- Istina je da smo napravili propust zato što o tome nismo glasali. Sada to moramo ispraviti. U roku od nekoliko dana sastat ćemo se i pokušati formalizirati tu odluku, kaže Nefat, a ne predstavlja mu problem što je gradsko povjerenstvo, na čijem je čelu Smilović, već odradilo svoj posao.
Nefat, također, ne smatra da je Smilović bio u sukobu interesa, jer nije sudjelovao u izradi UPU-a, što, po njemu, i isključuje mogućnost da je bio u sukobu interesa.
Iako odgovor na cijelu ovu priču iz Grada još nismo dobili, resorni pročelnik Giordano Škuflić najavio nam je da ni nećemo, već da će nam u petak proslijediti e-mail kojim DAI upravo Smilovića imenuje za svog predstavnika u to gradsko tijelo.
Sam Smilović smatra da odluke koje je donijelo povjerenstvo s njim na čelu jesu valjane i legitimne. Tvrdi da je predsjedništvo DAI-ja donijelo odluku o njegovom imenovanju, ali nije siguran je li ta odluka formalizirana, odnosno je li DAI uputio službeni dopis Gradu kojim potvrđuje njegovo imenovanje.
No, tako ne misle i neki njegove kolege koje su prisustvovale sastanku. Oni kažu da se raspravljalo o Smilovićevom imenovanju, ali da na koncu nije ništa zaključeno. Jedan od naših sugovornika iz predsjedništva tog udruženja tvrdi da nije ni bilo intencije da ga se imenuje za člana tog povjerenstva, a što, po njegovim riječima, potvrđuje i činjenica da nisu formalno glasali.
Tvrdi da je Smilović samo preuzeo na sebe zadatak da izvidi o čemu se radi, budući da je ovo bio prvi slučaj da Grad traži predstavnika u povjerenstvo za odlučivanje o primjedbama na neki prostornoplanski dokument. Neki članovi DAI-ja smatraju i da je prije bilo kakvog imenovanja Društvo trebalo donijeti svoj stav o UPU-u Delfin, koji bi zatim Smilović morao zastupati. Ovako je, po njima, Smilović zastupao samo sebe i svoje mišljenje.

Izvor: www.glasistre.hr