• hr
  • en
  • de
  • it

06.02.2011. Trakavica oko isporuke tankera

Trakavica oko isporuke tankera »Pomer« kojeg je »3. maj« izgradio za »Uljanik plovidbu« nastavlja se.
Nakon pokrenute, pa onda i povučene arbitraže na sudu u Londonu, čelnik pulskog brodara Dragutin Pavletić izašao je jučer s očitovanjem u kojem, osim pregleda dosadašnjih aktivnosti koje su poduzete kako bi se riješilo sporno pitanje plaćanja ovog broda, nosivosti 52.000 tona, ističe kako »Uljanik plovidba« trpi veliku štetu zbog neisporuke ovog tankera te da će od »3. maja« tražiti nadoknadu.
 
Isto tako, iz ovog priopćenja vidljivo je da cijena »Pomera« više nije 38,5 milijuna dolara već je po najnovijoj procjeni Clarksona sada spuštena na 36,5 milijuna USD. U »3. maju«, najblaže rečeno, nisu nimalo sretni ovakvim novim »talasanjem« od strane pulskog brodara.

- Iznenađeni smo ovakvim stavom »Uljanik plovidbe«, pogotovo nakon što je Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo mora, zajedno s našim Brodogradilištem, učinilo napore da se putem HBOR-a i poslovne banke »Uljanik plovidbi« osigura kredit za preostali dio cijene broda, izjavio je jučer čelnik »3. maja« Edi Kučan.

Na naš upit gdje zapinje nakon zadnjeg postignutog dogovora kojeg su, zajedno s resornim ministarstvima, postigli predstavnici »3. maja« i »Uljanik plovidbe«, Kučan je kazao kako ne može i ne želi o tome, između ostalog, jer se radi i o poslovnoj tajni. Kučan je samo ustvrdio da »3. maj« isto tako trpi štetu zbog neisporuke ovog tankera te najavio da će, ako Puljani budu inzistirali, i brodogradilište tražiti nadoknadu štete.
U Pavletićevom očitovanju vidljivo je da je »Uljanik plovidba« uspjela osigurati inokredit koji pokriva 60 posto cijene broda, ali i da su zatražili produljenje roka za povlačenje tih kreditnih sredstava na konac veljače ove godine.
Problem je očito u preostalih 40 posto cijene »Pomera« za što bi Puljani trebali dobiti kredit, barem prema zaključcima s posljednjeg sastanka u Zagrebu, kod domaćih financijskih institucija, među kojima je i HBOR. Međutim, ti pokušaji ishodovanja traju već više od mjesec dana, ali bez rezultata.

Izvor: www.novilist.hr