• hr
  • en
  • de
  • it

03.09.2010. U Gruškom zaljevu 540 vezova za Dubrovčane

Pomalo u sjeni bučnih polemika o izgradnji golf-igrališta na Srđu proteklo je ovotjedno javno izlaganje Urbanističkog provedbenog plana "Gruški akvatorij", koji je posebno zanimljiv vlasnicima barki i brodica zbog planiranih vezova na potezu od Batale preko Orsana do Solituda.
UPU-om je planirano u Gruškom zaljevu osigurati 1189 što komercijalnih, što komunalnih privezišta, od kojih bi 540 bilo raspoređeno na Batali za plovila u vlasništvu Dubrovčana.
Upravo je broj komunalnih vezova za građanstvo mjesecima bio temom rasprave, budući da je dubrovački brodar "Atlantska plovidba" ispred hotela "Lapad" u svojem vlasništvu prvotno planirao gradnju marine s 400 vezova.
Gabariti komercijalne marine u Gruškom zaljevu u međuvremenu su se zbog sigurnosti plovidbe, a u dogovoru s Gradom Dubrovnikom, smanjili na 220 vezova koji će imati pristupne gatove i tako neće prekidati liniju nove dužobalne šetnice.
Ostaje, međutim, problem prihvata servisa i punjenja gorivom megajahti, koji dodatno pojačava skučenost prostora i nedostatan kapacitet benzinske crpke u Orsanu. Osim nautičkog centra, u obuhvat Gruške luke bi, prema UPU-u, trebala ući i buduća trajektna luka s tri veza na Batahovini u okviru šireg projekta rekonstrukcije gruške putničke luke.
Autobusni kolodvor, koji će bio logistika kruzerskom prometu, prostirao bi se na 20 perona, uz terminal kao poveznicu sa Zračnom lukom Dubrovnik.
Od kopnenih komunikacija na užem gradskom području izdvaja se sada već famozna četverotračna cesta u Gružu, te u javnosti manje spominjan podvodni tunel od Solske baze, buduće natkrivene tržnice, s jedne strane, do Solituda, s druge strane gruške vale.
Zamišljena je i prenamjena Gruške obale u šetalište iznad podvodnog tunela kojim bi se kretala vozila.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr