• hr
  • en
  • de
  • it

03.02.2011. Paška uvala među najčistijima u Sredozemlju

Prema rezultatima ovih istraživanja čitavo područje Paškog zaljeva spada u veoma visoku kategoriju kakvoće morske vode i morskog okoliša, a ono što je posebno važno, za kakvoću soli, navodi prof. dr. sc. Ivona Marasović

Pašku uvalu su mnogi putopisci nazivali morskim jezerom jer je kružnog oblika i ima samo jedan, razmjerno uzak spoj s Velebitskim kanalom koji se zove Paška vrata
Paška uvala je jedna od najčistijih uvala Sredozemlja. Proizlazi to iz nalaza Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita koje od 2006. godine provodi nacionalni monitoring program pod nazivom "Kontrola kakvoće obalnog mora Vir - Konavle", kojim je obuhvaćena i Paška uvala.
U nalazu se navodi da su u Paškoj uvali vrlo niske vrijednosti teških kovina i organskih zagađivača koje su znatno niže od prosječnih vrijednosti u Sredozemnom moru. Ovakvi nalazi važni su za stanovništvo koje živi uz uvalu, a posebno raduje turističke djelatnike.
S nalazima su zadovoljni i u "Solani Pag" jer se za proizvodnju soli koristi more iz Paške uvale, a čistoća mora je jamstvo kvalitete soli. Kako navodi ravnateljica Instituta za oceanografiju i ribarstvo prof. dr. sc. Ivona Marasović, u Paškoj uvali su provedena opsežna istraživanja u koja je, među ostalim, bilo uključeno ispitivanje temperature mora, slanosti, prozirnosti, suspendiranih tvari, nitrata, amonijaka, fosfata, silikata, pH vrijednosti, kisika, zooplanktona, sanitarna kvaliteta, količina olova, cinka, a posebno su istražene bentoske životne zajednice, odnosno morska flora i naselja riba.
- Prema rezultatima ovih istraživanja čitavo područje Paškog zaljeva spada u veoma visoku kategoriju kakvoće morske vode i morskog okoliša, a ono što je posebno važno, za kakvoću soli, navodi prof. dr. sc. Ivona Marasović.
Pašku uvalu su mnogi putopisci nazivali morskim jezerom jer je kružnog oblika i ima samo jedan, razmjerno uzak spoj s Velebitskim kanalom koji se naziva Paška vrata. U posljednjih tridesetak godina uz Pašku uvalu, od grada Paga, preko Bošane, Zrća, Caske i Barbata, izgrađeno je nekoliko stotina objekata i uvali je prijetilo zagađenje. No to se srećom nije dogodilo, ponajviše jer je izgrađen novi kanalizacijski sustav s ispustom u Paškim vratima prema Velebitskom kanalu i tako je u uvali sačuvana čistoća mora.

Izvor: www.zadarskilist.hr