• hr
  • en
  • de
  • it

02.09.2010. Stari sjaj za Titovu ´Podgorku´

Školski brod "Učka" Hrvatske ratne mornarice, bivša jahta Josipa Broza Tita poznata po imenu "Podgorka", prije neki dan uplovila je u pulsku luku i vezana je u ratnoj luci Vargarola.
Neslužbeno doznajemo da bi brod u Puli trebao biti renoviran kako bi zasjao starim sjajem. "Učka" je u Pulu stigla iz Splita na servis motora, ličenje interijera te dovođenje nadgrađa u red. Iako je trošak dokovanja ogroman, MORH će navodno vlastitim sredstvima uspjeti donekle sanirati derutno stanje ove nekoć najljepše jahte na Jadranu kojom je Tito preplovio gotovo cijeli Jadran, ali i Mediteran.
Od 1990. do danas "Učka" je bila vezana u ratnoj luci Lora u Splitu, odakle uglavnom nije isplovljavala. Nakon 20 godina čini se da će opet zaploviti.
"Podgorka" je nakon Titove smrti trebala biti izvučena na suho i to na Brijunima ne bi li postala brod-muzej. Međutim, budući da su motori i trup trebali biti renovirani, koncem 1989. tadašnja je Jugoslavenska ratna mornarica brod devastirala, a neki se pametnjaković dosjetio ofarbati mahagonij u bijelo.
Nakon osamostaljenja Hrvatske "Podgorku" je preuzeo HRM te je u nju uloženo mnogo novca da bi se ugradili novi, njemački MTU motori. Remont je obavljen u krčkom brodogradilištu Punat, no tada nije dirano nadgrađe i trup zbog čega je drvo sve više propadalo.

Izvor: www.glasistre.hr