• hr
  • en
  • de
  • it

02.01.2010. Senjanin ulovio sabljarku

Glavna novogodišnja atrakcija u gradu pod Nehajem bio je bez sumnje ulov goleme sabljarke što je u ranim jutarnjim satima prvog dana nove godine pošlo za rukom poznatom senjskom ribaru Stanku Hameršmitu - Mikini.
Ovaj dugogodišnji senjski ribolovac uhvatio je u končanu mrežu sanadižu, u senjskom kanalu nekoliko kilometara od Senja, sabljarku dugačku oko tri metra i tešku gotovo 80 kilograma
- Ovo je veliki novogodišnji dar za moga unuka Juru, radosno nam je pričao 65-godišnji Stanko.
- Kako je već uobičajeno večer prije sam stotinjak metara od kopna u predjelu Spasovca južnije od Senja bacio sanadižu za osliće. Osjetio sam da je mreža neobično teška ali nisam mogao ni sanjati da se u nju zaplela golema sabljarka. Mislio sam u prvi trenutak da se radi o lacu međutim kada sam primjetio veliki rep znao sam što izvlačim. Trebalo mi je oko sat i pol vremena da lovinu prebacim u barku premda je već bila prilično umorna od pokušaja da se izvuče, prepričava ponosni ribar, dodajući kako ga je ulov iznenadio jer ova vrsta obitava u južnijim morima.
- Ne sjećam se zapravo da je netko u ovim krajevima uopće dosad ulovio takvu vrstu, posebno ovako veliku, kaže Stanko.
Kada je Stanko Hameršmit uplovio u senjsku luku s pet metara dugačkom barkom "Cicibelom" i izvukao na obalu sabljarku, izazvao je veliko zanimanje mještana.

Izvor: www.novilist.hr