• hr
  • en
  • de
  • it

01.12.2010. Buking čartera iznad očekivanja

Ove godine u Hrvatskoj je više domaćih i stranih gostiju iznajmljivalo plovila u čarteru. Povećanje čarterskih gostiju, dakle zabilježeno je i na razini godine (do kraja studenoga) i u razdoblju posezone (rujan, listopad). Osim većeg broja čarter gostiju na Jadranu je ove godine i više registriranih čarter tvrtki (ukupno 1461 tvrtka), što je povećanje od 142 tvrtke u odnosu na lani. No tu ostaje pitanje koliko je od registriranih tvrtki zapravo i aktivno. Podaci Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pokzauju da je ove godine do kraja studenoga zabilježeno čak 10.641 gostiju više nego lani u istom razdoblju. Ove godine je tako na Jadranu bilo 326.793 gostiju, a lani 316.512 gostiju.
Ako se pogleda struktura gostiju na razini godine i ove godine i lani prevladavali su gosti iz Austrije, odmah nakon njih bili su gosti iz Njemačke, te domaći gosti. Ove je godine po pogledu brojnosti došlo do promjene kod Čeha i Slovenaca. Česi su naime ove godine bili brojniji od Slovenaca, a lani je ta situacija bila obrnuta. Što se tiče turističe posezone (uzevši u obzir rujan i listopad) čarter tvrtke su, barem svi pokazatelji tako govore, mogle biti zadovoljne popunjenošću, jer podaci pokazuju da je i u tom razdoblju bilo 4.706 gostiju više nego lani. Posezona u čarteru inače je, razdoblje koje je omiljeno "pravim" jedriličarima, od kojih mnogi često već tradicionalno dolaze u Hrvatsku upravo u rujnu ili listopadu. Ovogodišnju rujan donio je lijepo vrijeme svim čarterašima, dok je listopad pokazao ipak svoju promjenjivost, što je utjecalo i na "last minute" booking kod čarter tvrtki. U posezoni (podaci za rujan i listopad) struktura gostiju ostala je gotovo nepromijenjenja, te je tako i ove godine najviše bilo Nijemaca (14.747), slijede Austrijanci (12.282), te Slovenci (8.192). Jedina se promjena dogodila ove godine kod gostiju iz Češke (7.585) koji su bili brojniji od Poljaka (7.010). Direktor čarter tvrtke Miramo nautika iz Sukošana Ivica Jurišin, inače i predsjednik Udruženja čarteraša pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) kaže kako je kod te tvrtke booking čartera u rujnu ove godine za 30 posto veći nego lani. Razlog tome je rani booking i to dosta mjeseci ranije. Navodeći podatke tvrtke Miramo nautika Jurišin ističe kako je i listopad bio bolje popunjen nego lanjski. Dodaje kako su u toj čartert tvrtci prevladavali gosti iz Njemačke, Austrije i Poljske, a riječ je uglavnom o stalnim gostima. Jurišin kaže i da je na razini Hrvatske popunjenost bookingom u čarteru zabilježena več krajem 2009. godine, te se time može zaključiti da je i ova godina bila bolja nego prošla u pogledu brojnosti gostiju.
Inače tvrtka Miramo nautika ima 15 plovila od 11 do 15 metara, a posluju od 2001. godine. U tvrtci NCP charter iz Šibenika, koja inače raspolaže najvrijednijom čarter flotom na Jadranu, kažu da su u posezoni ostvarili porast od 10 posto u odnosu na lani, što se odnosi isključivo na broj čarter tjedana. Paško Klisović, direktor NCP čartera ističe kako se to povećanje nažalost nije pozitivno odrazilo na financijski rezultat zbog sve izraženijeg last minute bookinga odnosno sve većih popusta kod konkurencije, kojima su se morali prilagođavati. Dodaje kako je Last minute ujedno i najveća novost u čarter poslovanju do koje je došlo s dolaskom gospodarske krize.
>Taj način poslovanja donosi višestruke probleme, ruši cijenu, drži nas u neizvjesnosti jer ne možemo više planirati booking i cash flow. Više nema ranih uplata rezervacija tako da u potpunosti ovisimo o kreditima banaka koji su duplo skuplji nego kod konkurencije, na konkurentnim čarter tržištima<, ističe Klisović. U toj tvrtci ove godine najveći interes vladao je za jedrilicama od 40 - 50 stopa i katamaranima. >Veći interes vladao je kod svih modela jedrilica, a kod katamarana nikad nije ni bilo pada jer je potražnja za njima još uvijek veća od ponude, tako da su to svakako bili motivi za obnovu flote novim modelima jedrilice i katamarana<, kaže Klisović.

Izvor: www.vjesnik.hr