• hr
  • en
  • de
  • it

Zatvoren PBF

U subotu je održano svečano zatvaranje 2. Pula Boat Faira. Nazočnoj publici, gostima i uzvanicima, obratili su se Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK - Županijske komore Pula i Livio Bolković iz tvrtke Motortech d.o.o. Pula - izvršni organizator sajma, sa nekoliko prigodnih riječi o Sajmu, zahvalama izlagačima, partnerima, gostima ali i svim ostalim sudionicima sajma, osvrnuvši se na buduće planove, želje, s obećanjem da će se nastaviti vrlo kvalitetno raditi kako bi Pula Boat Fair postao sve jači i kvalitetniji sajam ovakve vrste u široj regiji.

Svečano zatvaranje bilo je i prilika da se uruče nagrade najboljim malim regatašima te sudionicima Foto natječaja PBF-a za najbolje radove. Vrlo se s nestrpljenjem čekao i trenutak proglašenja dobitnog serijskog broja ulaznice posjetitelja koji je tom prigodom osvojio Tohatsu vanbrodski motor. Program je započeo prekrasnom plesnom točkom plesača iz pulskog Plesnog centra „Studio".

Prvi su na red došli ipak najmlađi, učesnici 2. Međunarodne regate Zlatna ribica PBF-a 2011.. Ted Weidlich, predsjednik Regatnog odbora, objavio je rezultate regate, a Livio Bolković izvršni direktor PBF-a i Alvise Benussi, predsjednik Jedriličarskog saveza Istarske županije, uručili su nagrade najuspješnijim mladim jedriličarima. Učestvovalo je ukupno 49 takmičara iz 4 istarska kluba (2 iz Pule, Rovinj i Rabac). Na žalost gosti iz inozemstva nisu bili u mogućnosti odazvati se na regatu. U koačnici je u klasi Optimist bilo 32 takmičara, a u klasi Laser 4,7 7 takmičara. U ukupnom poretku za klasu Optimist kod dječaka rezultati su slijedeći: 1. Grgorinić Paolo (JK Vega, Pula), 2. Stevanović Sven (JK Maestral, Rovinj), 3. Perković Alberto (JK Vega, Pula). Kod djevojčica u istoj klasi slijede redom najbolje: 1. Muješić Sara (JK Vega, Pula), 2. Golja Karla (JK Uljanik Plovidba, Pula), i na 3. mjestu Peruško Cerol (JK Uljanik Plovidba, Pula). U klasi Laser 4,7 poredak je slijedeći kod dječaka: 1. Stevanović Filip (JK Maestral, Rovinj), 2. Perković Antonio (JK Vega, Pula), u klasi za djevojke 1. mjesto osvojila je Pereša Antonela (Uljanik Plovidba, Pula). Priznanje za najmlađeg takmičara dobio je Stipanov Šime Goran iz JK Kvarner (Rabac), a najmlađa takmičarka bila je Šajatović Noa iz JK Uljanik Plovidbe iz Pule.

Nakon nagrada učesnicima regate, proglašeni su najbolji radovi koji su učestvovali na natječaju za fotografiju Riblje oko PBF 2011. na temu: More i život ljudi na moru. Foto natječaj Riblje oko PBF 2011., kojeg je raspisao organizator Pula Boat Fair-a kao popratni događaj, već je kod prvog izdanja ove godine pobudio velik odaziv. Na natječaj su svoje radove prijavila 33 autora iz cijele Hrvatske: Đurđevca, Zadra, Splita, Osijeka, Vukovara, Rijeke, Zagreba, Varaždina i naravno iz Pule, Istre te iz Brezovica u Sloveniji. Žiri je bio u sljedećem sastavu: Andi Pekica, slikar i profesor likovne kulture - član; Armando Debeljuh organizator Foto natječaja PBF-a i dizajner - član te Hassan Abdelghani umjetnički fotograf i voditelj galerije Makina - kao predsjednik žirija. Upravo je Abdelghani uručio nagrade najboljim radovima odnosno njegovim autorima. Neki autori nisu bili u mogućnosti da učestvuju prilikom dodjele, ali će im nagrade biti poslane poštom.

Povodeći se prije svega estetskim umjetničkim kriterijima medija i prvenstveno valorizirajući specifičnosti fotografskog umjetničkog izraza, jednoglasno su podijelili nagrade na sljedeći način:

Prva nagrada Sajma, Zlatno riblje oko PBF 2011.-a, pripala je se autoru koji je minimalističkim izražajnim sredstvima, impresivno, zagasitim intenzivnim koloritom uspio motivom u kadru problematizirati kompleksan odnos čovjeka i mora. Time je uspio svoju vizualnu percepciju staviti u službu sadržaja što ga čini uspješnim fotografskim umjetničkim djelom. Ova je nagrada pripala fotografiji pod nazivom „Sjena", na izložbi je bila pod brojem 12, autoru Nevenu Reberšaku iz Zagreba. Specijalna diploma Ribljeg oka 2011. dodijeljena je autoru koji se zahvaljujući superiornom poznavanju fotografskog metjea upustio u istraživanje druge strane maritimne idile, bilježeći vjerodostojno jedan detalj iz stvarnog života na moru. Nagrada je dodijeljena fotografiji s rednim brojem 28, autoru Dragu Labašu iz Varaždina. Specijalnu diplomu žiri je dodijelio i za fotografiju „Jugo", na izložbi pod rednim brojem 36, zbog njenih visokih vizualnih dometa i dinamičnosti motiva kojim vjerodostojno i uzbudljivo dočarava prolazni nemir prirode. Specijalna diploma je dodijeljena autoru fotografije Aleksandru Tomuliću iz Rijeke. Fotografska umjetnost je jedna od onih umjetnosti koja u velikoj mjeri komunicira sa suvremenim čovjekom stoga nije čudno da je ova manifestacija pobudila poseban interes posjetitelja koji su svoj glas za nagradu Foto poPuli PBF 2011. - najpopularnijoj fotografiji na izložbi dodijelili fotografiji „Galeb" pod rednim brojem 48, autora Nevena Milinkovića iz Pule. Popularizaciji ove nagrade doprinijela i atraktivna nagrada vanbrodski motor Tohatsu. Listić ulaznice s dobitnim serijskim brojem 00048 izvukao je vlasnik tvrtke DUING d.o.o. iz Rijeke, ovlašteni uvoznik i predstavnik Tohatsu motora za Hrvatsku.

Izvor: Karmen Radetikio alPheRa d.o.o.