• hr
  • en
  • de
  • it
Marni Vrsar noću photo: www.montraker.hr
Marina Vrsar i Vrsar photo: www.montraker.hr
Vrsar photo: www.adria24.com
Motiv Vrsara photo: www.travellingcroatia.com
Svjetionik u Vrsaru photo: www.photoforum.istra.hr
Plan Marine Vrsar photo: www.montraker.hr



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
23
21
Tmax(°C)
24
27
22


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
20
Tmax(°C)
24
27
22


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
24
21
Tmax(°C)
25
28
22


Marina Vrsar

Marina Vrsar     Vrsar nekad

Vrsar je smješten gotovo na samom ušću Limskog zaljeva, na 54 m visokom brežuljku. prvobitno naselje bilo je samo na vrhu brežuljka, da bi se kasnije razvijalo i po njegovim obroncima. Novi, turistički Vrsar, razvija se uz more. Okružuju ga romantični otoci i hridi: Figarolica, Lakal, Salamon, Zavata, Galiner, Sv. Juraj, Longa, Gusti Školj, Tuf, Galopon, Koversada, Orlandin. Sasjeverne strane vrsarsku lučicu zatvara poluotok Montraker.

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria... Imenom Ursaria označavala se čak obala i obala između Funtane i Lima. U korjenu naziva Ursaria sačavala se (tako misle lingvisti) staromediteranska riječ "ur" (izvor). Drevni mediteranski pomorci su, ploveći uz zapadnu obalu Istre, uzimali pitku vodu s izvora na obali između Funtane i Vrsara, te je tako nastao naziv Ursaria. Pod tim imenom Vrsar je bio poznat u rimsko i bizantsko doba. U ranom srednjem vijeku Slaveni (Hrvati) su antički naziv prilagodili svom izgovoru. U hrvatskom nazivu "u" je zamijenjeno s "v" a nastavak "ia" se vremenom izgubio. Tako je nastao hrvatski naziv Vrsar.
Prema starom nazivu Ursaria nastao je talijanski naziv Orsera. Talijanski geograf Pietro Coppo (16 st.) pogrešno je povezao ime orsera s rimskom porodicom Orsini, od koje se, navodno, neki njen član naselio u Vrsaru i tako dao ime gradu. Isto tako je krivo tumačenje naziva Orsera prema imenu ravenskog nadbiskupa Ursa.

Izvor: www.infovrsar.com/