• hr
  • en
  • de
  • it
Panorama mjesta Vrboska otok Hvar photo: www.adriatic-pearls.com
Tvrđava sv. Marije iz milosrđa iz 16 stoljeća photo: www.hvartravel.com
Motiv iz Vrboske otok Hvar photo: www.island-hvar.info
Brod na ulazu u zaljev Vrboska otok Hvar photo: www.island-hvar.info
Panorama Vrboske photo: www.mmpi.hr



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
23
20
Tmax(°C)
26
28
21


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
23
20
Tmax(°C)
25
29
22


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
24
22
Tmax(°C)
27
30
23


ACI Vrboska/otok Hvar

ACI Vrboska/otok Hvar     Vrboska

Duž uskog, vijugavog fjorda, neobičnog tek koliko su na Hvaru neobična čuda, smjestila se Vrboska, najmanji otočki grad.
No iako najmanja, Vrboska je blago Hvara. Nastala u 15. stoljeću, zbog svojih malih mostića kojima je povezana, nosi naziv «Mala Venecija».
Od ulaza, koji je njezin najširi dio, obrasla gustom borovom šumom, sužava se vijugajući i pretvarajući se na kraju u kanal uzduž kojega su, se sa obje strane povezane malim mostovima, smjestila pitoreskna zdanja sa obilježjima gotičkog, neorenesansnog i baroknog stila.
Uske, vijugave ulice, borova šuma, kamena zdanja i otočić u sredini vale, okupani suncem i skriveni u dubini zaljeva. Prizor kao sa stare kartoline.
Ova mala kartolina od mjesta vraća umornom tijelu živost, a duhu vraća potreban mir i spokoj. U to se svatko svojim dolaskom može osvjedočiti.
Područje Vrboske bilo je naseljeno još od antičkih vremena o čemu svjedoče ostaci rimske podjele u hvarskom ageru i ostaci villae rusticae u neposrednoj blizini mjesta.
Nastala iz ribarskog sela i luke jednog od najstarijih otočnih naselja Vrbanj (odatle: Vrboska) u 15. stoljeću, postala je gradić koji svojom ljepotom zasjenjuje i mnogo veće i razvikanija mjesta na otoku.
Vrbosku čine dva dijela. Pjaca (istočni dio) i Podva (zapadni dio).
Tipična mediteranska pučka arhitektura malih kuća sa obje strane kanala povezana sa starim gradskim kućama iz renesanse, gotike i baroka, starim crkvama sa jedne strane kanala i bogatim vilama na drugoj strani daje mjestu osobiti šarm i toplinu.

Izvor: www.tz-vrbovska.hr