• hr
  • en
  • de
  • it

Velika akcija čišćenja mora i kopna

PRIKUPLJENO POLA TONE OTPADA

Održana velika akcija čišćenja mora i podmorja na Paklenim otocima

Hvar, 8. svibnja 2023. - Velika akcija čišćenja mora i kopna ovog je vikenda održana na Paklenim otocima, pri čemu je poseban naglasak stavljen na ACI marinu Palmižana kao turistički najfrekventniju lokaciju ovog područja. Ova posebna akcija čišćenja dio je projekta „Pakleni otoci u plavom i zelenom", čiji je nositelj Planinarsko društvo Hvar, a koji realizira u suradnji s Gradom Hvarom, Javnom ustanovom „More i krš" i Zajednicom sportskih udruga grada Hvara. Sudjelovalo je ukupno 25 osoba, ronioca te volontera Planinarskog društva Hvar i Crvenog križa Hvar, kao i zaposlenika ACI marine Palmižana, koji su time nastavili dugu tradiciju brige o čistoći mora i okoliša, prisutnu na razini cjelokupnog lanca ACI-ja. Ovom akcijom, koja uključivala uklanjanje otpada s morskog dna te čišćenje plaža i obale, jedna od prirodno najbogatijih hrvatskih marina i uvala Stipanska rasterećeni su za čak 500 kg otpada, čime je poduzet još jedan veliki korak u očuvanju čistoće mora i priobalja za generacije koje dolaze.  

Najveći lanac marina na Mediteranu, ACI d.d. već punih 40 godina intenzivno radi na kontinuiranom podizanju standarda u zaštiti mora i okoliša te samim time i kvalitete života članova lokalnih zajednica u kojima djeluje. S obzirom na to da je riječ o regionalnom predvodniku u nautičkom turizmu te jednom od temeljnih stupova cjelokupnog domaćeg turizma, ACI brigu o čistoći mora i priobalja ne vidi samo kao svoju temeljnu vrijednost, već kao dužnost od najvišeg prioriteta. „ACI marina Palmižana jedna je od naših najposebnijih i najradije posjećenih marina od strane nautičara, jer je zahvaljujući svom jedinstvenom okruženju doslovce srasla s prirodom. Ovakvim akcijama čišćenja pridonosimo promicanju očuvanja okoliša i podižemo razinu svijesti lokalnog stanovništva, ali i naših gostiju koji iz godine u godinu dolaze u sve većem broju. Izuzetno nam je drago da je akcija rezultirala ovakvim uspjehom, a još nam je važnije da će nam se na sljedećoj akciji već 18. svibnja pridružiti učenici Osnovne škole Hvar jer su upravo oni ti kojima naše more i obalu ostavljamo u nasljeđe, uz želju da ih održe jednako čistima za sve generacije koje dolaze i poslije njih", istaknuo je direktor ACI marine Palmižana, Rino Krstić.

Vrijedni ronioci, volonteri i zaposlenici ACI marine Palmižana omogućili su rasterećenje ovog bisera Jadrana od čak pola tone otpada te pritom osigurali svjetliju budućnost flore i faune hvarskog arhipelaga. „Kako i kod prethodnih akcija, ronioci su najviše otpada uklonili s područja ACI marine Palmižana te u uvali Stipanska, koje se i nalaze pod najvećim pritiskom turizma. Ipak, treba naglasiti da je prikupljena znatno manja količina otpada u odnosu na prethodne akcije, što pokazuje veću osviještenost lokalne zajednice i stranih posjetitelja o važnosti očuvanja mora", poručila je po završetku ove ekološke akcije Mira Ćurin, predsjednica Planinarskog društva Hvar.

Značajan doprinos akciji pružili su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Hvar financiranjem projekta Pakleni otoci u plavom i zelenom. Kao zalog za kvalitetniju edukaciju mlađih naraštaja o važnosti ovakvih akcija, ali i vrijednosti brige o moru koju Hrvatska kao pomorska i mediteranska zemlja jednostavno mora njegovati, za učenike sedmog razreda Osnovne škole Hvar organizirane su i dodatne edukativne radionice, koje će se održati 18. svibnja u sklopu još jedne povezane akcije čišćenja mora. 

Izvor: Milenium promocija, M. Mitrović