• hr
  • en
  • de
  • it

Večeras otvorenje izložbe “Staklo iz morskih dubina“

Otvorenje je zakazano za 20 sati, a izložba će za javnost biti otvorena do 1. prosinca 2011.

U Muzeju antičkog stakla u Zadru večeras se otvara izložba pod nazivom "Staklo iz morskih dubina". Riječ je o podvodnoj, odnosno podmorskoj izložbi sačinjenoj od blaga potopljenog broda kod Biograda.
Mnogim je Zadranima ona već dobro poznata jer nedavno održana i u Narodnom Muzeju Grada Zadra, pod nešto drugačijim nazivom "Gnalić - blago potopljenog broda". Na njoj su bili izloženi raznorazni izronjeni predmeti, različitih materijala, međutim ova je izložba posebna upravo zbog njenog glavnog obilježja - stakla.

Otvorenje je zakazano za 20 sati, a izložba će za javnost biti otvorena do 1. prosinca 2011. Tako će, osim domaćih turista, izložbu moći razgledati i turisti koji su Zadar posjetili u postsezoni.

Neki od izložbenih predmeta koje će se moći pogledati su prozorska stakla, ogledala, lijevane staklene ploče za porubljivanje prozorskih stakala, uporabni predmeti (čaše, vrčevi, kaleži, staklene perle i dr.). Ravnatelj MAS-a, Davor Fadić, posebno je istaknuo raritet među pronađenim predmetima, a to je oko 240 naočala koje su pronađene u drvenim kutijicama. Zanimljivo je da cijela Europa ima tek 16 naočala iz 16 st., a samo u Biogradu ih je pronađeno 240.

Izvor: www.ezadar.hr