• hr
  • en
  • de
  • it

U Rovinju pristalo više od tri tisuće brodova

Prošlog je tjedna u sjevernu luku Valdibora pristao posljednji ovogodišnji cruiser "Seabourn Spirit". Time je u dvije luke kojima upravlja rovinjska Lučka uprava ove godine pristalo 3.098 brodova, 259 više nego lani. S njima su prispjele 282 tisuće putnika. Najveći porast ostvarili su izletnički brodovi, a potom megajahte. Tako je, primjerice, megajahta "Luna" ruskog milijardera Romana Abramoviča boravila u Rovinju gotovo cijelu turističku sezonu.

- Već sada imamo najavu 40 dolazaka cruisera u 2012., od kojih će većina doći na vez uz obalu Valdibore, što olakšava iskrcaj gostiju. Iako se megajahte zbog zaštite svojih gostiju javljaju dva do tri dana prije dolaska, radi osiguranja veza na rivi, već imamo puno rezervacija za iduću godinu, ističe ravnatelj Lučke uprave Donald Schiozzi.
Rovinjska Lučka uprava već je dobila nekoliko nagrada za kvalitetan prihvat megajahti i cruisera. Da bi još poboljšala svoje usluge, u suradnji s Pomorskim fakultetom iz Rijeke prva je u našem dijelu Jadrana prošlog ljeta provodila anketu među posjetiteljima, posadama brodova, ugostiteljima, agencijama, galerijama, muzejima i gradskim prijevoznicima. Na temelju reprezentativne ankete izradit će se studija "Cruising turizam - dobra investicijska odluka", kojom će se utvrditi dobre i loše strane te razvoj ponude za ovu vrstu turizma.

Uz sanaciju Malog mola, Lučka uprava je ove godine izradila studiju sidrišta u uvali Lone, geodetsku podlogu cijelog lučkog područja, podvodno snimila rivu da bi se uočila oštećenja, uredila skladište kraj Valdibore, nabavila zaštitne brane nove generacije, kojih već ima 400 metara, te postavile nove nehrđajuće alke za privez brodova. Dovršena je i studija mjera maritimne sigurnosti u južnoj luci s proračunom valova.
Lučka uprava izrađuje i idejni projekt ribarskog privezišta i infrastrukture ispred tvornice Mirna. Sedamdesetak metara obale uređenih za prihvat ribe, jedinih na zapadnoj obali Istre, već je postalo najfrekventnija ribarska luka na ovom području. Na tom dijelu rive, koji je u neposrednoj blizini hladnjače i državne ceste, postavit će se priključci za struju i vodu, pa će tu ribari moći pripremati brodove za odlazak u ribolov i obavljati manje popravke.

Planirani zahvati pridonijet će podizanju standarda luke, zbrinjavanju otpada s brodova, kontroli i nadzoru, prema propisima Europske unije. Posebno je važno da se ljeti, kada je u luci najveća gužva, osigura što brži iskrcaj ribe.
U završnoj fazi je i izrada projekta uređenja šetnice u Valdibori, koju Rovinjci i njihovi gosti rado koriste, posebno za razgledavanje cruisera i megajahti. Umjesto postavljanja lanaca, šetnica će se fizički odvojiti od parkirališta. Do iduće turističke sezone Lučka uprava će urediti sidrište u uvali Lone.

Izvor: www.glasistre.hr