• hr
  • en
  • de
  • it

U Jadranu živi bar 7 sredozemnih medvjedica

Predavanje "U potrazi za morskim čovikom" održala je na Hvaru u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Hvar u povodu "Mjeseca hrvatske knjige" Jasna Antolović, voditeljica grupe "Sredozemna medvjedica", Udruge za istraživanje i zaštitu prirode iz Zagreba.

-Sredozemna medvjedica (morski čovik) prvi put je znanstveno opisana 1779. godine na temelju lešine nađene kod Osora na Cresu. Ukupna populacija (havajska, karipska i sredozemna) broji tek oko 350 jedinki, živi u manjim izoliranim skupinama, a zbog svoje osjetljivosti, rijetkosti i kritičnog statusa ubraja se među deset najugroženijih sisavaca na svijetu.

Kod nas je zaštićena još davne 1935. godine "Dalmatinskim dekretom", dok je danas temeljem Zakona o zaštiti prirode za njezino uznemiravanje i ubijanje predviđena novčana kazna od sto tisuća kuna - kazala je Antolović.
Predavanje popraćeno kratkim filmovima izazvalo je iznimno veliko zanimanje Hvarana, a biologinja Antolović istaknula je da spomenuta grupa na području Jadrana djeluje još od 1994. godine, otkada je sustavno istražila 74 špilje.
U posljednjih šest godina prikupljeno je više od tri tisuće fotozapisa, tako da se na osnovi cjelokupnog monitoringa slobodno može reći da kod rta Kamenjaka u Istri, lošinjsko-creskom arhipelagu, te dijelu srednjeg i južnog Jadrana obitava najmanje sedam jedinki. Zbog edukacije (predavanja, pisani materijali), kao i radionica koje su se provodile i prošlog ljeta građani i institucije su sve više spremni na suradnju.
Tako je u posljednjih nekoliko godina bilo više od deset dojava o viđenju sredozemne medvjedice samo u akvatoriju Hvara, a najnovije stižu s Korčule, Šolte, pa čak i Podgore, što će Grupa uskoro istražiti.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top