• hr
  • en
  • de
  • it

U Gružu 230 novih metara rive

Splitska tvrtka "Pomgrad inžinjering" uspjela je u planiranom roku dovršiti zahtijevne radove na dogradnji rive, odnosno novih 230 metara operativne obale dubrovačke putničke luke Gruž.
Svi su radovi vrijedni 49,3 milijuna kuna plus PDV, a izvedeni uz jamstvo Vlade RH i kredit EBRD europske banke za obnovu i razvoj.

- Do skorog puštanja u promet preostalo je ishoditi dio atesta a luka Gruž je već dobila privremenu uporabnu dozvolu za izvedene radove.
Za Lučku upravu Dubrovnik to znači: projekt je kvalitetno ostvaren i preostaje tek formalno dobivanje uporabne dozvole jer se ovaj tjedan asfaltiraju samo ceste u zaobalju i površinama oštećenima u ovim i ranijim radovima.

Dovršenim smo radovima dobili 230 metara operativne obale: produžili vez broj 12 za dodatnih 25 metara a vez broj 17 produžili za 200 metara.
Pri realizaciji prve faze projekta izgrađeno je 88 "pilota" odnosno nosivih stupova promjera 150 cm koje su građevinari usidrili 4,5 metra duboko u čvrstu stijenu. Pilot je morao biti barem četiri metra ukopan u stijenu, a mekša stijena produbila je temelj i za puna dva metra te su piloti prosječno dugi 20 metara.

Točnije, ovisno o konfiguraciji terena, dužina pilota je 15 do čak 30 metara, a svi stupovi završavaju s "naglavnicama", odnosno nosačima fabriciranih elemenata za rivu - priča ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Kristijan Pavić i dodaje da je u školjeru ispod rive ugrađeno 17 tisuća kubika kamena, a u pilote 2.050 tona željeznih armatura te 13.300 kubika betona.
Svečano otvorenje novog dijela luke bit će koncem studenog, a potom slijedi izgradnja trajektnih vezova i izmještanje pristana s gata Petka kao i onih ispred zgrade Lučke uprave.

Dovršava se Studija utjecaja na okoliš, UPU je gotov a u 2012. godini će uz izbor projektanta Lučka uprava ishoditi građevinsku dozvolu i izradu projekta.
Tako će početak radova 2. faze, vrijednih 22 milijuna eura, uslijediti koncem 2013. godine do kada će stići i odgovor nadležnih za dodjelu pretpristupnih EU fondova.

Tada će se krenuti u realizaciju novih 450 metara rive za potrebe tri trajektna veza kojima je vjerojatni rok jesen 2016. godine.
Tada će luka Gruž biti u mogućnosti prihvatili sve trajekte što plove duž obale Jadrana kao i one što Dubrovnik povezuju s Italijom i uskoro s Grčkom.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr