• hr
  • en
  • de
  • it

Traže se koncesionari za 24 trajektne linije

Upravo je temeljem odluke Upravnoga vijeća Agencije za obalni linijski pomorski promet raspisan najveći koncesijski natječaj u hrvatskom pomorstvu ikad. Obuhvaća praktički cijeli postojeći sustav trajektnog prometa na Jadranu s ukupno 24 linije. Upravno vijeće je donijelo Odluku o namjeri davanja koncesije za obavljanje javnog prijevoza u linijskom pomorskom prometu za državne trajektne linije od one iz Istre za Cres do dubrovačkih Elafita.

Na područje Zadarske županije odnosi se šest linija na čelu s jednom od najdohodovnijih - Preko-Zadar, pa do onih koje zahtjevaju značajne potpore da bi opstale. Uostalom, zbog specifičnosti plovidbenog reda natječaj za koncesioniranje triju linija na zadarskom području - 401 Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda-Mali Lošinj, 433 Zadar-Sestrunj-Zverinac-Molat i 435 Zadar-Bršanj-Rava - obavit će se "u paketu". Također će biti zajednički natječaj za linije 604 Ubli-Vela Luka-Split i 604a Ubli-Vela Luka.

Od 24 linije šest je dohodovnih, dakle linija koje brodarima donose zaradu. Zbog toga će za njih zainteresirani brodari morati ponuditi što veći iznos koncesijske naknade, dok će za održavanje 18 nerentabilnih linija biti odobrena potpora. Tekst natječaja bit će objavljen u Narodnim novinama danas, otkad teče rok prijava. Zadnji rok za predaju ponuda u agenciji jest 30. travnja 2012. godine u 15 sati, bez obzira na način dostave. Stručna povjerenstva će otvoriti prispjele ponude na sjednici koja će se održati 3. svibnja, a odluka će se donijeti u roku od 60 dana od isteka roka za dostavu ponuda.

Budući da je natječaj za davanje koncesija za trajektne linije za brodare najzahtjevniji, ostavljeno je gotovo šestomjesečno razdoblje za pripremu njihovih prijava. Uz nacionalnog brodara Jadroliniju, koji sada održava 23 od ove 24 trajektne linije, očekuje se i pojava novih trajektnih brodara. S brodarima čije ponude budu prihvaćene bit će potpisani ugovori koji će, sukladno amandmanima na Direktivu Europske unije 3577/92, vrijediti do 31. prosinca 2016. godine. Nakon toga raspisat će se novi natječaji na kojima će ravnopravno moći sudjelovati svi zainteresirani brodari iz Europske unije.

Možemo kazati da Agencija za obalni linijski promet, odnosno država (Vlada) na ovaj način osigurava produženu zaštitu domaćim koncesionarima, odnosno linijskim prijevoznicima (na čelu s državnom tvrtkom Jadrolinijom) na značajno razdoblje nakon kojih im slijedi međunarodna tržišna utakmica.

Izvor: www.zadarskilist.hr