• hr
  • en
  • de
  • it

Tko koči izgradnju lukobrana?

U Fažani se već deset godina priča o tome da će se, prema važećem prostornom planu, moći graditi lukobran na južnoj strani fažanskog porta, čime bi malo zaživjelo punim plućima. No, u posljednje je vrijeme taj lukobran kamen spoticanja vlasti i oporbe u Fažani. Dok jedni govore da je neophodan za razvoj Fažane, drugi smatraju da bi narušio izgled mjesta.

Činjenica je da bi Općina Fažana za izgradnju lukobrana morala investirati minimalan novac budući da bi projekt sufinancirala pulska Lučka uprava, koja gospodari pomorskim dobrom i lukama za javni promet poput one fažanske.

Hoće li se na koncu lukobran izgraditi ili će ova zamisao ostati samo mrtvo slovo na papiru, pokušali smo saznati od svih koji su izravno involvirani u projekt.
Načelnica Općine Fažana Ada Damjanac kaže da se o svemu mora izjasniti Općinsko vijeće. - Detaljni plan uređenja Fažane centar-luka obuhvaća izradu lukobrana i pripadajuće infrastrukture u sklopu luke. Ako općinsko vijeće odluči da se lukobran izgradi, izgradit će se. U slučaju da vijećnici odluče suprotno, tako će biti. U svakom slučaju, poštivat će se volja mještana, izjavila je Damjanac.

Ravnatelj Lučke uprave Pula Donald de Gravisi kaže pak da je ta ustanova voljna investirati u izradu DPU-a. - Fažana bi time dobila nove vezove za domaće stanovnike i lukobran koji bi sprječavao velike valove koji se po zapadnom vjetru dižu i do metar visine. Prijašnja vlast u Fažani podržavala je ovaj projekt, no sada to više nije tako. Smatramo da u Općini nema dovoljno volje da se takav jedan za Fažanu bitan projekt ostvari, izjavio je De Gravisi.
Oporba u općinskom vijeću smatra da je izgradnja lukobrana neizbježna kako bi se Fažana još više razvila. Ivan Geršić (IDS) kaže da Općina Fažana ciljano izbjegava izradu DPU-a.

- Koliko sam upoznat, vodstvo Općine i Lučka uprava Pula održali su sastanak 9. kolovoza 2011. u Fažani s temom razvoja fažanske luke, preduvjet za razvoj luke je donošenje DPU-a "Fažana centar i luka". Na tom sastanku vodstvo Općine je navodno izjavilo da se razvoj južnog dijela luke ne može uvrstiti u prioritete razvoja fažanske općine niti je u mogućnosti financirati DPU za spomenuto područje. Kako je Lučka uprava Pula bila, a i sada je voljna financirati izradu tog DPU-a, nije mi jasno zašto vodstvo Općine to ne prihvaća. Na žalost, načelnica mi je u razgovoru negirala da je održan bilo kakav sastanak s Lučkom upravom rekavši da je jedino o čemu ima saznanja dopis Lučke uprave od 4. studenog 2011. Smatram da to nije točno, a sve mi je potvrdio ravnatelj Lučke uprave Donald de Gravisi. Nije mi poznato zašto načelnica ne želi donošenje tog plana i razvoj luke.
Hoće li mještani Fažane imati glavnu riječ kada je u pitanju rješavanje prostora u kojem žive, pokazat će vrijeme i njihovo angažiranje.

Izvor: www.glasistre.hr