• hr
  • en
  • de
  • it

Tankerska plovidba preuzela Vinjerac

- Prijatelji se poznaju u nevolji, a u gospodarskoj krizi, s praznom knjigom navoza 3. maja i naizgled bezazlenom situacijom, Tankerska plovidba u projektu s Vladom RH, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvom gospodarstva, potpisala je ugovore spasa za dva broda koji su nas osovili na noge i omogućili nove ugovore sa stranim naručiteljima. Time smo i dokazali i potvrdili da je moguć model kojim će hrvatski brodari graditi brodove na domaćim navozima. Prionuli smo poslu da novogradnju 712, danas Vinjerac, napravimo maksimalno kvalitetno i u rokovima, da služi na čast nama brodograditeljima i na korist našim prijateljima iz Tankerske plovidbe. Brodu i posadi želimo mirno more i sretnu plovidbu, kazao je Edi Kučan, predsjednik uprave 3. Maja, predajući certifikate Ivi Mustaću, predsjedniku uprave Tankerske plovidbe, koja je tim činom postala brodovlasnik nad 21. brodom.

- Zahvaljujem brodograditeljima i Vladi, bankarima i svima koji su omogućili da danas preuzmemo ovaj product carrier. Vlada je odigrala ključnu ulogu osiguravajući sve uvjete da se ovaj posao obavi, potpisujući ugovore za četiri tankera u 3. maju, od kojih mi preuzimamo drugi. Ovo je pravi model koji zadovoljava interes svih sudionika i potvrđuje kako se mogu graditi brodovi za domaće naručitelje u domaćim brodogradilištima. Što se nas kao brodara tiče, ovim se brodom osnažuje naša flota za čiste tekuće terete, koja će i dodatno jačati preuzimanjem dvaju sličnih bodova ugovorenih u Južnoj Koreiji. Ovim provodimo naš strateški plan obnove i razvoja tvrtke unatoč krizi i teškim trenutcima za tankerske brodare. Ponosno ćemo vijoriti hrvatski stijeg na ovom. Zahvaljujem svima a pomorcima želim mirnu i uspješnu plovidbu, kazao je kap. Ive Mustać preuzimajući brod.

- Velika je čast preuzeti novogradnju u poslu u kojem su naš najveći brodar i brodograditelj našli zajednički interes. Uime cijele posade zahvaljujemo na ukazanom nam povjerenju da prvi zaplovimo na ovom iznimno kvalitetnom brodu, kazao je potom 1. zapovjednik Vinjerca Robert Mustać.

Svečanom činu nazočilo je kompletno poslovodstvo i uprava Tankerske plovidbe, te Nadzornim odborom na čelu sa Svetkom Košćicom, državni tajnik u MMPI kap. Mario Babić, gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, dožupan Đani Bunja ...

Na pitanje valja li skoro očekivati nove ovakve projekte Mustać je odgovorio:
- Mi smo hrvatskim brodovima iznimno zadovoljni i kada možemo dobiti naš brod uz istu cijenu kao na svjetskom tržištu, uvijek ćemo uzeti domaći. Brod je plaćen nešto preko 36 milijuna dolara i to je cijena istovjetna cijeni koju ćemo za slične brodove platiti u Južnoj Koreji.

Tankerska plovidba jedno vrijeme u svojoj floti nije imala tzv. product carriere, odnosno brodove za prijevoz naftnih derivata, odnosno prerađevina koji mogu voziti i kemikalije, naravno i prljaviju sirovu naftu po potrebi. Gradili su se crude oil tankeri aframax i suezmax veličine i tipa, svi sa duplim dnom i oplatom još od 1993. godine. Vjeruje se da će u sadašnjoj krizi naftnih brodara zbog strukture prinova u svjetskoj floti - aframax i suezmax tankera, njihove vozarine ostati niske i ispod isplativosti dulje vrijeme, dok se kod product carriera očeuje brži oporavak zbog manjeg učešća u flotama i sve većeg broja rafinerija.

VINJERAC
Tanker Vinjerac dug je 195 metara, ukupne nosivosti 51.800 tona, glavnog stroja snage 9.650 kW. Vije hrvatsku zastavu s matičnom lukom Zadar. Brod je prvenstveno namijenjen prijevozu naftnih derivata i kemikalija.
Ugovoren je u tzv. time charter za jednu od najistaknutijih svjetskih kompanija Stena Wwcco na 90 (opcija 180) dana . Prekosutra kreće za Trst po bunker i nastavlja put Zapadne Europe, odnosno Amerike.