• hr
  • en
  • de
  • it

Strani brodari tek od 2016. godine

Državni brodar "Jadrolinija", a vjerojatno i privatna "Linijska nacionalna plovidba" iz Splita, nadmetat će se na prvom velikom natječaju za koncesioniranje 24 trajektne linije na Jadranu, od kojih se 20 nalazi na dalmatinskom području.
Naime, Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet u utorak je raspisalo natječaj kojim će se tražiti kompanije zainteresirane za održavanje pruga na kojima sada redom plove "Jadrolinijini" trajekti.

Uz ponude nacionalnog putničkog brodara, u Agenciji očekuju kako će do 30. travnja iduće godine, kada se zaključuje javno nadmetanje, svoje prijave dostaviti i domaće privatne pomorske tvrtke.
Iako je najavljeno kako će se odluke o izabranim kompanijama objaviti krajem lipnja 2012., realno je očekivati kako će novi ili stari koncesionari preuzeti liniju 1. siječnja 2013. godine, a njihovi trajekti plovit će na tim prugama do kraja 2016. godine kada će se raspisati novi natječaj na kojem će moći sudjelovati i strani brodari.

Od natječajnih uvjeta najzanimljivije je spomenuti da se od potencijalnih koncesionara na pojedinim linijama (Split-Supetar, Zadar-Preko...) traži posjedovanje više brodova, starosti do 35 godina, te mogućnost brzog uvođenja zamjenskog trajekta ili više njih u slučaju havarije "glavnog" broda, što bi iz "utrke" za pojedine linije moglo isključiti manje brodare.

Budući da je velika većina pruga neprofitabilna, država će kompanijama isplaćivati potpore koje se kreću i do 39 milijuna kuna za liniju Split-Vela Luka-Lastovo.
Usuglašavanje plovidbenih redova u završnoj je fazi, a glavna novost bit će uvođenje i četvrtog svakodnevnog isplovljavanja trajekata na liniji Split-Stari Grad tijekom svibnja i listopada.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr