• hr
  • en
  • de
  • it

Škver kupija kruzer!

Brodosplit" je kupio putnički kruzer "Monet", dobro znanog gosta svih jadranskih luka! Vijest je to koja je odjeknula u pomorskim krugovima. Riječ je o elegantnom, 68 metara dugom krstašu koji je od 1997. godine plovio na kružnim putovanjima po Jadranu, te je redovito uplovljavao u Split sve do 2009. godine, otkad se, zbog financijskih poteškoća bivših vlasnika, nalazi na vezu u Vranjicu. Splitsko brodogradilište kupilo je brod od jedne ugledne banke, u čijem vlasništvu se brod našao. U ovom poslu, koji najavljuje ozbiljan ulazak "Brodosplita" u kruzing-turizam, aktivno je sudjelovao Vlado Brničević, ugledni hrvatski pomorski konzultant i savjetnik iz Rijeke.
- Želja je aktivirati tvrtku "Brodosplit-plovidba" angažmanom "Moneta" i drugih jahti koje će se početi graditi u splitskom škveru. "Monet" je kupljen kao dio buduće flote "Brodosplit-plovidbe". Međutim, osnovni razlog kupnje jest uvježbavanje škverskih radnika u vrhunskom uređenju interijera broda, jer će iskustvo i znanje koje steknu na obnovi toga broda primijeniti na svim budućim jahtama ili kruzerima koji će se graditi u splitskom brodogradilištu.
Brod je u vrlo dobrom stanju, posebno kada je u pitanju lim broda koji je veće debljine i čvrstoće s obzirom da je brod svojedobno građen po vojnim standardima bivšega Sovjetskog Saveza. Već idućeg tjedna brod će iz Vranjica biti prebačen u "Brodosplit", te odmah počinje remont - najavljuje konzultant Brničević.

Kako kaže naš sugovornik, obnovljeni "Monet" će prvih dana ljeta ugostiti prve putnike u svojim luksuznim salonima i kabinama.
- Već sada se vode pregovori o dolasku prvih gostiju za ovogodišnju sezonu, a, kako stvari stoje, problema s bukingom neće biti. "Monet" je vrlo popularan među starijim Amerikancima, klasom dobre platežne moći, koji stalno pitaju "gdje je onaj mali dobri brod". Do 2009. godine plovio je od Venecije do Dubrovnika i natrag. Radio je punih deset mjeseci tijekom godine. Kupnja "Moneta" je, zapravo, povratak naših brodara u tzv. srednju klasu kruzinga - ocjenjuje Brničević.
Kako kaže ovaj pomorski stručnjak i konzultant, cijena "Moneta" za sada je poslovna tajna.

Bugari i Sovjeti
Brod je izgrađen 1970. godine kao novogradnja 203 u brodogradilištu "Georgi Dimitrov" u bugarskoj Varni, pod imenom "Yushar". Bio je to sovjetski putničko-teretni brod koji je u Sjevernom moru, iz Arhangelska, plovio prema lukama Solovki i Umba sve do 1997. godine. Tada je u bivšem vranjičkom "Brodoremontu" kompletno preuređen u brod za kružna putovanja. Dug je 68 metara, ima 1480 bruto tona, te u svojih 30 kabina može prihvatiti 60 putnika, o kojima brigu vodi 29 članova posade. U Vranjicu je dobio i nove glavne pogonske strojeve "Caterpillar" ukupne snage 1000 kilovata, koji mu omogućavaju brzinu od 13 čvorova.
Godinu dana plovio je pod imenom "Stella Dalmatiae", no ubrzo dobiva svoje današnje ime "Monet", pod kojim je dugo i uspješno obavljao svoja redovna kružna putovanja. Brod je dugo godina bio u vlasništvu "Elegant Cruisesa", brodarske tvrtke iz Port Washingtona iz SAD-a, a čiji je vlasnik bio Dubrovčanin, kapetan Mato Stanović.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr